Pokemon en verzekering, is de jager wel verzekerd?
Pokemon en verzekering, het gaat nog niet lekker samen. Het eerste ontslag is inmiddels een feit, omdat de betreffende werknemer wel heel vaak “op jacht was” onder werktijd. De eerste (bijna)ongelukken, omdat mensen totaal niet meer op hun omgeving opletten, zijn al gemeld. En, begin augustus dit jaar, werd Kijkduin onder de voet gelopen door honderden Pokémonliefhebbers op zoek naar Blastoise. Maar als er nu eens schade wordt toegebracht (of geleden!) hoe zit het dan met de verzekering?
Pokemon en verzekering. Maar welke verzekering? En is er wel dekking?
Als Pokemonjager kan je zo opgaan in het spel, dat je je omgeving even helemaal vergeet. Er zijn al verschillende hilarische voorvallen bekend. Iemand, die zomaar door de mooie siertuin van de buren dendert. Mensen die in sloten en vijvers eindigen of, en dat is erger, zonder uit te kijken plompverloren de weg op lopen.
Maar als je dan schade veroorzaakt, hoe zit het dan met je verzekering?
Als je door al het jagen op Pokemon schade veroorzaakt, kan je in beginsel een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
Ik zeg echter al gelijk “in beginsel”
Want of er dekking is, is nog niet zo vanzelfsprekend. Verreweg de meeste maatschappijen hebben in hun voorwaarden opgenomen, dat je als verzekerde geen onnodige risico’s mag nemen.
Risico’s dus, die de kans op schade aanzienlijk vergroten. En daar is natuurlijk al snel sprake van, als je je alleen nog maar op je telefoon of tablet concentreert.
Iedere schade zal daarom kritisch, en van geval tot geval worden bekeken.
Dekking op deze verzekering als je Pokemon speelt, is er in ieder geval niet, als je de wet overtreedt. Je begeeft je tijdens de jacht bijvoorbeeld in delen van openbare gebouwen, waar publiek niet mag komen. Of op verboden terreinen zoals bijvoorbeeld van havens, energiecentrales, het leger enzovoorts.
Pokemon en verzekering, de eerste discussies komen al snel in beeld.
Pokemon en de autoverzekering
Als je tijdens het autorijden met Pokemon bezig bent, breng je de verkeersveiligheid ernstig in gevaar; daar zijn het het snel over eens. Veroorzaak je dan een aanrijding, dan is er geen dekking voor je eigen autoschade op je autoverzekering. Ook loop je grote kans, dat je autoverzekeraar de uitbetaalde schaden aan anderen, van je terugvordert. Er is immers sprake van grove schuld.
De jacht op Pokemon, heeft ook op een andere manier gevolgen voor de autoverzekering.
Want stel, je rijdt iemand aan, die totaal niet oplet om het spelletje alle aandacht opeist.
Zijn dit kinderen, jonger dan veertien jaar, dan ben je altijd aansprakelijk.
Dat lijkt niet altijd redelijk; het is wel een feit.
Is “de jager” ouder, dan ben je toch al snel (mede)aansprakelijk als bestuurder van een motorrijtuig. Daarbij geldt in de regel een verdeling van 50/50. Alleen als het slachtoffer zich zo gevaarlijk gedroeg, dat er op geen enkele manier op te anticiperen viel, kan (heel) soms een beroep op overmacht gedaan worden.
Pokemon en de inboedelverzekering
Inmiddels begint ook duidelijk te worden, dat Pokemon op voor andere verzekeringen gevolgen begint te krijgen. Niet alleen de aansprakelijkheidsverzekering en de autoverzekering spelen een rol zoals we al zagen. Ook de inboedelverzekering kan worden geraakt, en wel voor de dekking van de telefoon of tablet. Die wordt namelijk niet alleen een stuk intensiever gebruikt, maar door alle opwinding ook wat ruwer. Als het apparaat buiten valt, is er geen dekking op de inboedelverzekering. Dit geldt immers alleen binnen in de woning. Een speciale verzekering voor de telefoon, of een inboedelverzekering met buitenshuisdekking kunnen dan nog voor een vergoeding zorgen.
Pokemon en verzekering, het levert allerlei nieuwe vragen en problemen op. Het blijft een bijzonder leuk en spannend spel, maar blijf wel opletten.