Auto lenen en de verzekering. Betaal per uur?
Een auto lenen en de verzekering. Veel mensen leggen dat verband niet, maar er is al menige ruzie door ontstaan. Schade rijden in iemand anders zijn auto immers, kan de verhoudingen flink onder druk zetten. Hoe gaat het in de praktijk, met het lenen van een auto. Je hebt (vaak onverwachts) geen vervoer, en je buurman is bereid om je even zijn auto te lenen. Echt zo’n buurman, waar je altijd op kunt rekenen. Maar onderweg gaat het mis….En de buurman, die was “niet blij”
Een auto lenen en de verzekering, sta er goed bij stil.
Je bent nog maar net onderweg met de geleende auto, en gaat het mis. Alles aan de auto is nieuw voor je, en je aandacht is nog even gericht op de bediening. Te laat zie je, dat je voorganger stevig remt. En je rijdt er vol op. De auto van de buurman behoorlijk is beschadigd, en die van de voorganger natuurlijk ook. Er zijn momenten in je leven, waarop je je beter hebt gevoeld.
De voorganger is gelukkig de kwaadste niet. “Ach, we zijn niet gewond; verzekeringswerk dus”
Inderdaad, zo denk je opgelucht. Maar Natuurlijk. De verzekering. Ik mag de auto lenen, dus de buurman zijn autoverzekering toch wel op orde hebben. Dan wordt het gewoon geregeld. Toch?
Het liep echter allemaal anders….
Een geleende auto verzekeren, wie denkt daar aan?
De buurman had gelukkig inderdaad een WA-verzekering, dus de schade aan de tegenpartij werd netjes afgehandeld. Maar de de auto zelf, was alleen Beperkt-Casco verzekerd. Dus tegen brand en diefstal en zo nog wat zaken. Aanrijdingen zijn dan niet gedekt. Dus zo’n schade komt voor jouw rekening.
En de buurman nam geen genoegen met “een mannetje die het wel even zou bijwerken”
Maar daar bleef het niet bij. De korting voor schadevrij rijden op de autoverzekering van de buurman, werd natuurlijk ook flink verlaagd. Er werd immers geclaimd op zijn polis. Om het drama compleet te maken, vond de buurman ook, dat zijn auto door de schade in waarde gedaald was. Het was immers nu “een schadeauto” en dat zou hij later bij inruil toch merken.
“Mijn auto lenen, en de verzekering moet ik zelf maar regelen” foeterde hij. Kortom, een heel vervelende toestand werd het.
Een auto lenen en de verzekering zelf regelen? Vanaf nu kan het, met de geleende auto-verzekering.
Hoe makkelijk zou het zijn, als je zelf even een eigen, tijdelijke autoverzekering zou kunnen afsluiten, op de auto van iemand anders.
Onlangs is verzekeraar Nationale-Nederlanden met een handige oplossing gekomen:
een App. waarmee je een geleende auto zelf gaat verzekeren voor de tijd dat je deze leent.
Je maakt een foto van de auto en van de kentekenplaat, en zendt deze door aan de verzekeraar. De auto is dan WA-Volledig-Casco (All Risks) verzekerd. Veroorzaak je dan een schade, dan wordt die betaald door deze, laten we zeggen, “geleende auto-verzekering” En dat heeft nogal wat voordelen:
- de buurman krijgt zelfs gratis vervangend vervoer gedurende de reparatieperiode;
- zijn schade wordt hersteld, dus hij kan zijn eigen autoverzekering buiten beschouwing laten.
- gevolgen voor zijn No-Claim zijn er dus niet.
De kosten, voor zover nu bekend, bedragen vijf euro voor het eerste uur en vervolgens slechts één euro per uur. Het gaat overigens om korte ritjes; je kunt er niet mee over de grens bijvoorbeeld. Ook zal het aantal uren beperkt zijn. Ook vraag ik mij af, of alle type auto’s geaccepteerd worden. Even lekker met de Ferrari van een suikeroom op pad….ik weet niet of dat mogelijk zal worden.
De App. is nog in een testfase en gaat Gappie heten, maar zal zeker in een behoefte voldoen.