Autoschade zelf regelen? Komt allemaal goed!

05 januari 2017 door

Autoschade en autoverzekering, het lijkt bij elkaar te horen maar soms loopt het anders. Mensen hebben een autoverzekering en ze hebben een autoschade. Maar de twee worden ver uit elkaar gehouden. Men gaat de schade namelijk zelf regelen. Buiten de verzekering om  dus. Vaak goed bedoeld; absoluut. Maar meestal loopt het beroerd af.
Na ruim 25 jaar in het assurantievak, kan ik helaas tot geen andere conclusie komen.

Een autoschade uit het boekje.

Vandaag maakte ik wederom zo’n schrijnend geval mee met een klant van mij. Ik zal deze klant Daan noemen.
Daan is 70, en uit de generatie van hoffelijke omgang met elkaar. Van elkaar vertrouwen ook. Dat kwam hem duur te staan…

Daan wil altijd wat te doen hebben en hij heeft een bestelauto, die hij gebruikt als klusjesman.
Ruim een maand geleden veroorzaakte Daan een schade. Hij zou op een parkeerplaats bij het wegrijden een auto hebben geraakt. Het “slachtoffer” een jong meisje, was hem achterna gereden en had hem bij een stoplicht staande kunnen houden. Ze was totaal ontdaan, want het was de auto van haar ouders, die beschadigd was door Daan.
Daan zou nooit zoiets doen als doorrijden na een aanrijding. Hij had echt niets gevoeld of gemerkt maar had erg met “het meidje” te doen. Ze wist niet hoe het allemaal werkte, haar ouders waren op vakantie, die zouden haar de schuld geven; kortom, één en al ellende. Daan wilde zijn No-claim niet kwijt door deze autoschade, en het meisje wilde een snelle oplossing. Snel de autoverzekering erbij halen dus.
Of toch niet….

Autoschaden kunnen groeien en groeien.

Daan krijgt een briljant idee: we regelen dat samen wel even. “laat maar even door een garage kijken wat het kost, bel me dan, en dan geef ik jou het geld. Dan kan je het snel laten maken. Er is immers nauwelijks iets te zien”
Het meisje vond het een prima idee en wist wel iemand bij haar in het dorp. Daan verschafte zijn gegevens, en schreef op hetzelfde briefje dat hij schuldig was. Aandoenlijk netjes allemaal. En toen werd het stil. Daan hoorde niets meer van het meisje.

Vanochtend kwam voor Daan de dreun. En nog wel door een mailtje van mij. Op verzoek van zijn autoverzekeraar  vroeg ik hem namelijk, om een schadeformulier. Van die parkeerschade. Die verzekeraar was rechtstreeks benaderd, en aansprakelijk gesteld voor de schade die Daan had veroorzaakt.

Toen bleek, dat het meisje na thuiskomst gelijk haar ouders had gebeld. Ze had de vreselijkste verhalen over Daan verteld. Het was een “onbetrouwbare vent” die even een dealtje wilde maken na keihard tegen de auto te heben gereden. En toen was gevlucht….Autoschade en autoverzekering. Regel het nooit zelf.
De ouders hadden de (inderdaad zeer kleine) schade inmiddels “deugdelijk” laten herstellen. En ze kwamen met een enorme nota. Van ruim Euro 1.400,- maar liefst. Een bedrag dat Daan niet zo maar even kon betalen.

De claim moest dus ten laste van zijn eigen autoverzekering komen. En omdat de arme Daan drie jaar geleden ook al eens een ongelukje had gehad, was zijn No-claimkorting nu echt verdampt. Dat gaat hem over de komende vijf jaar ongeveer Euro 2.900,- meer premie kosten. Onvoorstelbaar inderdaad, maar dat is een andere discussie.

Autoverzekeringen zijn soms best nuttig bij autoschade.

Daan was vanochtend de meest teleurgestelde man van de wereld. Het was echt “zo’n aardig meidje” klaagde hij.
“Ik wilde alleen maar helpen en het snel regelen en het was een deukje zo diep als een theelepeltje. Ze hebben die auto gewoon fijn opgeknapt”
Met dat laatste kon Daan trouwens best gelijk hebben. Voor dit soort schadebedragen komt er meestal geen expert….

Daan heeft ook rechtsbijstand op zijn autoverzekering bij mijn kantoor. Had hij de zaak gewoon gemeld, dan was er een expert van de rechtsbijstandsverzekeraar gekomen.
Deze expert beoordeelt niet alleen de schadehoogte, maar ook welke schade daadwerkelijk toe te rekenen valt aan de betreffende aanrijding.
De autoverzekeraar van Daan had het (hoogstwaarschijnlijk veel lagere) schadebedrag dan betaald aan de tegenpartij. Daan had het recht gehad, om dit bedrag terug te betalen. En daarvoor maar liefst een jaar de tijd gekregen. Misschien enige honderenden Euro’s, hooguit.

Heel ellendig allemaal voor Daan, een eerlijk en oprecht mens, zoals ik hem ken.
Mensen komen soms op akelige ideeen bij een autoschade om er beter van te worden, en dat gebeurde ook nu weer.
Daarom, schakel altijd je autoverzekering in bij autoschade. Die kent de klappen van de zweep.

Daar betaal je immers premie voor.

Naar boven