Afleveringskosten en Accessoires op de autoverzekering

Afleveringskosten en accessoires niet vergeten bij de autoverzekering.

Afleveringskosten en accessoires: niet vergeten bij het afsluiten van de autoverzekering

Als u de premie voor een autoverzekering berekent, geven veel vergelijkingssites al automatisch de waarde van de auto aan. In alle eerlijkheid: ook bij Depremievergelijker.nl gaat het zo. We leiden die waarde af van het berekende BPM-bedrag op de auto. Helaas gaat dat niet altijd goed. En vallen bepaalde kosten, zoals bijvoorbeeld de afleveringskosten op de nieuw auto “buiten de boot” Hetzelfde geldt voor accessoires, vooral als u die later aanschaft.

Denk ook aan andere extra’s op de auto die later zijn besteld.

U kunt een tegenvallende schade-uitkering voorkomen, als u het verzekerde bedrag goed controleert als de polis komt. Want, als u een nieuwe auto koopt, moet u immers ook weer afleveringskosten betalen. Deze kosten kunnen al snel € 1.000,- zijn. Ook gebeurt het, dat mensen het bedrag dat zij verzekeren, baseren op de prijs van de auto, maar zonder accessoires. Men dacht het zo goed geregeld te hebben. De premie is netjes voldaan, en dan nog valt het tegen tegen bij schade. En het kan makkelijk misgaan, zoals u hieronder kunt lezen.

Controleer altijd het verzekerde bedrag op de autoverzekering.

Mevrouw Willems koopt een nieuwe Renault. Ze zoekt op internet een autoverzekering met een scherpe premie. Zij voert haar kenteken in en kijk, het programma geeft zelf al het cataloguswaarde van de auto aan. Voor dat bedrag moet zij de auto dus verzekeren.
“Dat is handig” denk ze, en ze kiest snel de scherpste premie uit, om de autoverzekering gelijk af te sluiten. Lekker makkelijk, en snel geregeld toch?

Het zou allemaal anders lopen….met de afleveringskosten en met de accessoires.

Bij de aankoop van haar auto, ging het eigenlijk al mis. Zo had zij had mooie lichtmetalen velgen besteld, maar die bleken niet op de auto aanwezig te zijn. Helaas was ook de bestelde MP3-speler vergeten. En dan die trekhaak, die was even niet voorradig. Het waren allemaal extra’s die ze later telefonisch nog had nabesteld. Maar dat was kennelijk niet goed gegaan.

De factuur van de auto viel natuurlijk wèl lager uit. Maar ja, die accessoires wilde ze toch wel op haar auto hebben. Gelukkig had mevrouw Willems een uitstekend autobedrijf, dat alles keurig oploste. De gewenste extra’s werden later alsnog gemonteerd. En de dealer maakte een nieuwe nota. Alles opgelost, zo leek het.

Vier maanden later slaat het noodlot toe. Op een regenachtige dag raakt mevrouw Willems in een slip en komt hard in aanraking met de vangrail. Zelf mankeert ze gelukkig niets. Maar de Renault, die nog steeds naar nieuw ruikt, raakt onherstelbaar beschadigd. Gelukkig had ze een goede autoverzekering met een uitgebreide Wa- Casco-dekking dus eind goed, al goed. Maar dat viel tegen….

Afleveringskosten vergeten, en sommige accessoires ook.

De expert bepaalde de schade. En omdat de auto nog zo jong was, zou de nieuwwaarde worden uitgekeerd.

Maar welke nieuwwaarde?

Mevrouw Willems was vergeten, om de polis te controleren, en daardoor niet gezien, dat het verzekerde bedrag te laag was. Want tja, dat te verzekeren bedrag werd toch al automatisch ingevuld? Toen zij de premievergelijking maakte?
Ze had zich echter niet gerealiseerd, dat er later nog extra’s op de auto waren gemonteerd. En deze extra accessoires niet waren niet inbegrepen, in de verzekerde waarde.
Het liep dus alsnog droevig af. De later geplaatste accessoires werden niet vergoed. En ook de afleveringskosten voor haar nieuwe Renault, die moest zij opnieuw betalen….

De autoverzekering en de afleveringskosten, vergeet die kosten niet bij het afsluiten!

Verzekert u een nieuwe auto, kijk dan altijd goed naar het bedrag waarvoor uw auto verzekerd moet worden. Veel programma’s om premies te vergelijken, geven zelf al een waarde van de auto. Maar vergelijk die waarde altijd met het factuurbedrag van uw autobedrijf. Alleen al de post “afleveringskosten” kan een (behoorlijk) verschil opleveren. De verkoper moet die echt duidelijk laten zien, zo stelt de ACM. Vraagt u mij anders gerust even om advies. Het verhogen van het verzekerde bedrag met enige duizenden euro’s, geeft geen enorme verschillen in de premies voor uw autoverzekeringen. Het is gewoon altijd verstandig, om de polis even goed te bekijken. Zijn alle dekkingen aanwezig die u wenst, en kloppen de verzekerde bedragen. Het kan bij schade heel veel teleurstelling voorkomen.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven