Autoverzekering op naam van je ouders? Iedereen kan verliezen.

Autoverzekering op naam van je ouders?

Een autoverzekering op naam van je ouders, is zo aantrekkelijk als je net je rijbewijs hebt. Autoverzekeringen voor jongeren zijn immers behoorlijk kostbaar. Wie “een jongere” is, hangt een beetje van de verzekeraar af; soms 24 jaar, soms 25 jaar. Maar als vader of moeder nu gewoon de verzekering afsluit, dan daalt die premie behoorlijk. En een goedkope autoverzekering voor je kind afsluiten, dat kan toch geen ouder weigeren….

Een autoverzekering op naam van je ouders, kan helemaal verkeerd aflopen.

Autoverzekeraars willen een premie berekenen, die is afgestemd op het risico. Het type auto speelt een rol, en het aantal schadevrije jaren. Maar natuurlijk ook de rijervaring die iemand heeft. Ik begrijp, dat verzekeraars zo handelen, maar jongeren betalen dan wèl een behoorlijke hogere premie voor hun autoverzekering. Die rijervaring immers, komt pas met de jaren. En daarom willen de verzekeringsmaatschappijen niet, dat je als jongere een autoverzekering op naam van je ouders hebt. Op naam van vader of moeder bijvoorbeeld, terwijl je zelf dagelijks met de auto rijdt. De verzekeringsmaatschappijen ontvangen dan een veel lagere premie. Een premie, die hoort bij een oudere en meer ervaren bestuurder, terwijl jongeren meer schaden maken. Helaas blijkt dat inderdaad zo te zijn.

Wat is nu allemaal mis als je op de autoverzekering van een ander rijdt?

Het gaat daarbij om de volgende problemen met bijbehorende gevaren:

  • je moet eerst onwaarachtige informatie verschaffen als je de verzekering sluit. Al een slecht begin dus;
  • daarmee kan je de kans op een uitkering bij schade verspelen of, je moet een schade terugbetalen;
  • no-claim opbouwen op de autoverzekering op naam van je bij ouders kan niet. Als je goed rijdt, zijn die jaren van je ouders;
  • zowel de ouders als “de jongere” lopen kan geregistreerd te worden in een centrale databank na schade (CIS)
  • een registratie bij het CIS kan ook al gedaan worden, als er nog helemaal geen schade is, maar de verzekeraar de fraude tussentijds ontdekt. Bij een controle bijvoorbeeld.

Ik zal deze punten even kort toelichten, en dan blijkt een autoverzekering op naam van je ouders veel minder “slim”

Verzekeraars vragen bij het afsluiten van een autoverzekering altijd naar:

-de verzekeringnemer (de contractant)
-de eigenaar en/of de kentekenhouder;
-de regelmatige bestuurder.

En bij dat laatste punt, gaat het fout. Want daar vermelden mensen niet hun kind, maar zichzelf als ouder. Vermeld je de jongere namelijk wèl, dan krijg je die de hogere premie. Dit noemen we verzwijging in verzekeringsland. En dat kan een ongeldige verzekering opleveren. Bij schade zal de verzekeraar dan uitkering weigeren als de verzwijging uitkomt. Daar is wettelijk bitter weinig tegen te doen. Veroorzaak je als jongere een kleine schade, dan heb je kans dat die in de grote stroom van autoschaden wordt meegenomen. Maar stel, je rijdt iemand aan. Een paar honderdduizend Euro schade is dan niets bijzonders. En verzekeraars zoeken die schaden worden echt heel goed uit. En als je die moet terugbetalen….

Een eigen autoverzekering op je eigen naam, is altijd beter.

Maar ook als het een aantal jaren goed gaat met je autoverzekering op naam van je ouders, en je wilt uiteindelijk je eigen polis, wat dan? De opgebouwde schadevrije jaren (door jou nota bene) staan niet op jouw naam, maar op die van één van jouw ouders. Soms zijn die jaren over te voeren, vaker echter niet! En dan sta je dus weer op 0 jaar en kan je weer opnieuw beginnen met opbouwen.

Tenslotte, wel of niet NA een schade, als de fraude wordt ontdekt door verzekeraars, kunnen die dan melden bij het eerdergenoemde CIS. Dat maakt verzekeren in de toekomst altijd erg moeilijk of kostbaar.

Je eigen auto verzekeren op je eigen naam en niet op je ouders, heeft dus veel voordelen:

  • je bouwt je eigen korting voor schadevrij rijden op;
  • geen onzekerheden bij schade;
  • geen risico op registratie wegens frauduleus handelen.

Al deze voordelen wegen ruimschoots op, tegen de (inderdaad) hoge premie aan het begin van “je verzekeringsleven”
Even doorbijten met de hoge kosten voor een eigen polis, dat rijdt toch echt lekkerder dan een autoverzekering op naam van je ouders.

Depremievergelijker.nl heeft voor jongere bestuurders trouwens nog altijd een voordelige autoverzekering.

Naar boven