Autoverzekering WA-Casco
Autoverzekering WA-Casco, wanneer wel en wanneer niet.
Met de autoverzekering WA-Casco (All Risks) verzeker je de auto op de meest uitgebreide wijze. Ten eerste zijn alle gevaren gedekt, die ook onder de Autoverzekering WA- Beperkt Casco vallen. Met de Volledig-Casco-dekking, zoals All Risks ook wel wordt genoemd, komen er nog een aantal belangrijke dekkingen bij. Een botsing door eigen schuld bijvoorbeeld.
Direct een autoverzekering WA-Casco vergelijken?Met de autoverzekering WA Casco, verzeker je dus nog een aantal extra gevaren naast de Beperkte Casco-dekking. In het algemeen gaat het dan, om een aantal “van buiten komende onheilen”
De botsing, die door jouw schuld ontstaat met een ander, en waarbij je ook zelf schade aan je auto hebt, is zo’n typische volledig casco-schade. Ook de schade, waarbij je voertuig onder de krassen zit, door toedoen van vandalen, is uitsluitend door deze Volledig Casco-verzekering gedekt. Of als je zelf een paaltje of de vangrail raakt, enzovoorts. Het gaat dan in de regel om het volgende type schaden:
- kwaadwillige beschadiging;
- botsen(!) omslaan, slippen en van de weg raken;
- aanrijdingen,
- te water geraken.
Er worden dus, kort gezegd, een aantal typische rij-risico’s meeverzekerd, en dat zie je dan ook in de premie terug.
Hoe lang een volledig casco-dekking op de autoverzekering?
Standaard termijnen zijn moeilijk te geven. Ik begrijp die standaard rijtjes dan ook totaal niet. Die rijtjes, die precies voorschrijven, welke dekking er bij welke “leeftijd” van de auto hoort. Ze duiken altijd weer op, en zijn nergens op gebaseerd. Hooguit, dat de auto minder waard wordt en dat de autoverzekering dan ook wel minder kan. Vaak zien die “schema’s” er als volgt uit:
0 tot 3 jaar | 3 tot 8 jaar | Ouder dan 8 jaar |
Wa-Volledig Casco | WA-Beperkt-Casco | WA |
Het is onzin en veel te gemakkelijk, om zo te bepalen welke dekking nog geschikt is voor je auto. De vraag, voor hoeveel jaar je een autoverzekering met een WA-Casco-dekking moet houden, is dus een foute vraag. Het gaat om heel andere factoren.
Hoe bepaal je de juiste dekking op je autoverzekering?
Om op een verstandige manier te bepalen, of je auto alleen nog WA, of toch WA-Beperkt-Casco of zelfs WA-Volledig-Casco verzekerd zou moeten zijn, kunnen de volgende factoren een rol spelen:
- je vermogenspositie;
- de financiering;
- de opgebouwde No-claimkorting.
1) Je Vermogenspositie
De juiste dekking hangt zeer van je persoonlijke situatie af, en wel met name van je vermogenspositie. De miljonairs onder ons, kunnen er voor kiezen om een auto van Euro 30.000,- niet volledig casco te verzekeren. Bij een totaal verlies immers, betekent de aanschaf van een nieuw voertuig namelijk geen financiële ramp.
Het verlies van een Ferrari van Euro 350.000,- die ook nog eens zeer lang een hoge waarde behoudt, is weer een ander verhaal. Ook voor een miljonair. Die zal nu waarschijnlijk wel een autoverzekering Wa-Casco overwegen.
Het gaat er dus om, maar dat geldt eigenlijk voor iedere verzekering, wat kan je dragen…..
Een voorbeeld:
je koopt een nieuwe auto van Euro 35.000,- en betaalt deze geheel uit eigen middelen. De aankoop kon je doen, door lang voor je droomauto te sparen. En eindelijk is het dan zover, de auto komt er. Je sluit een autoverzekering WA-Casco af maar je besluit na vier jaar, dat je de duurdere cascoverzekering omzet naar de Beperkt Casco-verzekering. De dagwaarde van je auto bedraagt op zo’n moment nog zo’n Euro 18.000,-
Enige weken later valt er onverwachts sneeuw en er voltrekt zich een ramp voor je. Door de plotselinge gladheid verlies je de controle over je auto in een flauwe bocht, en maakt een behoorlijke smak tegen de vangrail. Je auto is behoorlijk beschadigd, en de reparatiekosten bedragen maar liefst Euro 8.000,-Is je vermogenspositie zodanig, dat dit geen enkel bezwaar is, dan zou de omzetting van je autoverzekering WA Casco naar alleen WA of WA-Extra wellicht te verdedigen zijn. Anders moet er wellicht eerst flink voor de reparatie gespaard worden (en dus niet worden gereden!) Een autoverzekering WA of Beperkt Casco, zou dus een behoorlijke teleurstelling, of liever, strop opleveren.
2) Is er een financiering op je auto?
Wat natuurlijk ook een rol speelt, is de financiering van je (bestel) auto of je motor. Betaalde je het voertuig helemaal uit eigen middelen, of werd er een lening voor afgesloten. Zolang je nog steeds afbetaalt op je auto, is vaak wel aan te raden een Wa-Casco-dekking in stand te houden. Raakt je auto total loss, dan is het behoorlijk zuur om zonder auto nog te moeten aflossen.
3) Prijsverschil Casco-verzekering of Beperkt-Cascoverzekering
Ook speelt een rol hoeveel schadevrije jaren (dus hoeveel korting) je op het moment van de schade al hebt. Is de Volledig Cascoverzekering echt wel zo (onoverkomelijk) veel duurder dan de Beperkt Cascoverzekering? Zet die premies eens naast elkaar. Met bijvoorbeeld 75% of zelfs 80% opgebouwde korting voor schadevrij rijden, kan dat premieverschil wel eens heel erg meevallen.
Autoverzekering All Risks bestaat niet.
Uiteraard zijn er ook een aantal zaken die je NIET verzekert met een autoverzekering WA-Casco.
Er blijven natuurlijk altijd uitsluitingen. De veel gebruikte benaming “Autoverzekering All Risks” is dus eigenlijk onjuist. Verzekeringen die alle, maar dan ook alle risico’s dekken, bestaan immers niet.
Over de vraag welke dekking voor nu het meest geschikt is, kan je ons altijd om advies vragen via info@depremievergelijker.nl
Er spelen immers nogal wat factoren, een rol om tot een verstandige beslissing te komen.
Ik help je graag verder.
De goedkoopste verzekering voor Wa, Beperkt-Casco of Casco voor een bestelauto vind je snel via: