Chip in de auto voor goedkopere verzekering? Chipwise !

25 januari 2016 door

Chip in de auto voor goedkope autoverzekeringAutoverzekering kan goedkoper bij goed rijgedrag.

Ze zijn alweer een tijdje verkrijgbaar: goedkopere autoverzekeringen met een chip in de auto, die bij goed rijgedrag een extra korting geven.
Het lijkt een uitkomst voor de voorzichtige rijder, omdat er eindelijk “recht wordt gedaan” omdat hun goede rijgedrag wordt beloond.
Voor de brokkenpiloten immers, behoeft niet meer betaald te worden. Dat is wel zo eerlijk.
Hoe werkt zo’n zogenaamde rijgedrag-verzekering en wat zijn de voor-
en nadelen van deze nieuwe polis.

Een goedkopere autoverzekering door extra korting bij goed rijgedrag.

De gedachte is, dat mensen die voorzichtig rijden, minder schade maken. Om dat te controleren, vragen verzekeraars van u, om een zogenaamde OBD-stekker (de chip) in uw auto te plaatsen.
Niet alleen uw rijgedrag wordt feilloos geregistreerd, maar ook een aantal andere factoren spelen een rol bij deze nieuwe Autoverzekering.

Heeft u ” goed” gereden, dan ontvangt u een extra korting op de premie. Rijdt u minder goed tot slecht, dan ontvangt u geen korting. Er wordt (nog) geen opslag berekend op de premie bij “slecht” rijgedrag.
De korting kan bij sommige maatschappijen oplopen tot maar liefst 35% op de premie van de autoverzekering, dus dat is zeker de moeite waard.

Welke factoren worden door de chip in de auto gemeten?

U wordt goed in de gaten gehouden, want de (o.a.) volgende zaken worden opgeslagen op de chip:

 • het aantal keren hard optrekken;
 • hetzelfde geldt voor hard afremmen;
 • het aantal snelheidsovertredingen;
 • hoe vaak u in het donker rijdt;
 • rijdt u vaak binnen, of buiten de bebouwde kom,
 • de gereden snelheid;
 • ?

Deze gegevens worden opgeslagen in blokken van 100 gereden kilometers, en worden eens per (kalender)maand doorgegeven aan de verzekeraar. Na afloop van de kalendermaand wordt zo berekend, welke “score” u behaald heeft en hoeveel korting u krijgt. Deze korting wordt dan maandelijks netjes aan u terugbetaald. De maandelijkse premie blijft dus gelijk; de maandelijkse korting hangt af van uw rijstijl en waar (en hoe laat) u heeft gereden.

Een goedkopere autoverzekering met een chip; komt Big Brother in beeld?

Als u zichzelf als een voorzichtige bestuurder ziet, heeft u dus een regelmatige en behoedzame rijstijl. En u meestal overdag  rijdt (bij voorkeur vaker buiten de bebouwde kom) dan levert de chip in de auto u waarschijnlijk en zeer stevig premievoordeel op. Voorts moet u niet iemand zijn, die zich al snel “gecontroleerd” voelt. Beter nog, een goedkope autoverzekering waar u zelf invloed op heeft, spreekt u juist aan. En, is een misschien zelfs een aanleiding om nog bewuster te gaan rijden.

Echter, zoals bij iedere nieuwe ontwikkeling, zijn hier natuurlijk ook een aantal kritische vragen te stellen. Naar mijn idee gaat het dan over zaken als:

 • hoe zit het met mijn privacy;
 • heeft de chip in de auto ook juridische gevolgen;
 • wordt mijn rijplezier niet bedorven;
 • en, ook belangrijk, wordt de solidariteit binnen alle automobilisten niet aangetast?

Zoals gezegd, op de chip worden veel gegevens vastgelegd (optrekken, afremmen, tijdstip van rijden enzovoorts) Dat is wat we NU weten.
Technisch echter, kan ook de rit-informatie zelf (dus van waar naar waar) worden opgeslagen. Tot op het niveau van straat en huisnummer….) Dat is nu nadrukkelijk nog niet het geval, maar wat zal de volgende stap zijn…. En wilt u dat allemaal wel delen met uw autoverzekeraar.
Voor veel mensen geen enkel probleem; voor anderen een gruwel.

En als u een ongeval veroorzaakt, welke rol zal de chip dan kunnen gaan spelen. De opgeslagen informatie kan u vrijpleiten, maar ook andersom. En wordt de chip dan “zomaar” aan een partij als de politie overhandigd?

Voorts kan de vraag zijn, of u nog met hetzelfde plezier gaat autorijden. Immers, de bolide even lekker de sporen geven terwijl u weet, dat de chip in de auto dat ook registreert…tja….

Chipwise, het zal op den duur in iedere auto zitten

Ook een punt van overdenken lijkt meer een verzekeringstechnische kwestie, maar is toch belangrijk. Nu wordt de totale schadelast verdeeld over iedereen met een autoverzekering. Mensen met een chip in de auto EN met een “goed” rijgedrag, zullen minder premie gaan afdragen. Dat verdienen ze ook, maar bestuurders met een, laten we zeggen, “ander karakter” zullen waarschijnlijk op termijn juist meer premie gaan betalen. En dat, terwijl zij echt niet allemaal “gevaren op de weg zijn”

Kortom, een prachtige ontwikkeling voor de autoverzekering, die chip in de auto, die de verkeersveiligheid zelfs kan verbeteren. Ook een ontwikkelingen met nog vele vragen die ik in latere artikelen verder zal uitdiepen.

 

Naar boven