Hoe worden schadevrije jaren vastgelegd in Roy-data

23 oktober 2017 door

Hoe worden schadevrije jaren vastgelegd in Roy-data
Hoe worden schadevrije jaren vastgelegd in Roy-data, het blijft de gemoederen maar bezig houden. Roy-data is, kort gezegd, de centrale databank van verzekeraar , waar je schadevrije jaren in worden bijgehouden. Toen het systeem er net was, kreeg ik van mijn klanten veel vragen over of er wel schadevrije jaren in Roy-data werden gezet.

Gebeurde dat bijvoorbeeld automatisch, als je je rijbewijs behaalde. En als je nu in een auto van de werkgever reed, bouwde je dan ook jaren op. Ook de vraag, of  deze jaren op verschillende voertuigen konden worden gebruikt, werd vaak gesteld.  Er was veel onduidelijkheid en ook vaak irritatie.  Ik bundelde daarom een aantal vragen in het artikel Schadevrije jaren in Roy-data

Nu krijg steeds vaker vragen over het aantal schadevrije jaren dat er in deze databank staat. Ook daar is nog wel eens onbegrip over. Met andere woorden, hoe worden schadevrije jaren vastgelegd in Roy-data. Wanneer worden die jaren zichtbaar en hoe lang blijven die dan geldig.

Daarom even wat extra uitleg over werking van het systeem.

Hoe worden schadevrije jaren vastgelegd in Roy-data.

Laten we eerst een kijken, wat schadevrije jaren nu eigenlijk precies zijn. Althans, wat verzekeraars er onder verstaan. Binnen Roy-Data worden die gezien als het rekenkundig opgebouwde aantal jaren zonder schade. Dus echt die periode, gedurende welke er geen claims zijn uitgekeerd die tot terugval leiden. Dus extra jaren als gevolg van kortingen, acties, of andere commerciële “vondsten” worden niet als zuiver schadevrije jaar beschouwd.
Stel dus, dat je met nul jaar begint bij een verzekeraar met je autoverzekering. Maar er zijn uit concurrentie-oogpunt redenen, om je een extra korting te geven. Dan zal je extra treden krijgen, maar geen extra jaren. Een trede op de Bonus/Malusladder is GEEN schadevrij jaar. Ook dat schept wel eens verwarring. Ik zal het hier steeds hebben over “de B/M-ladder”

Hoe werkt het…..

Als je voor het eerst een eigen autoverzekering (of motorverzekering) afsluit, begin je met 0 schadevrije jaren. Logisch. De treden van de B/M-ladder laat ik nu even buiten beschouwing. Als je een jaar schadevrij hebt gereden, heb je dus 1 schadevrij jaar enzovoorts. Zo kan je, met het nodige geluk, tientallen schadevrije jaren opbouwen. Echter, in het nieuwe systeem wordt uitgegaan van een (administratief) maximum van 15 jaar. En dat heeft een reden….

Want, hoeveel schadevrije jaren raak je kwijt na een schade in Roy-data? Welnu, dit is standaard 5 jaar(!) Heb je dus inderdaad 15 schadevrije jaren, dan val je na een schade(*)  terug naar 10 jaar. Heb je 25 schadevrije jaren, dan val je dus ook terug naar 10 schadevrije jaren. (Als zou je dus 15 schadevrije jaren hebben gehad) Alle jaren boven de 15 schadevrije jaren ben je dus gewoon kwijt(!)
Dit is een nieuw systeem, dat er pas sinds sinds 1 januari 2016 is, en bekend staat onder Bedrijfsregeling nummer 11 van verzekeraars.

Verloop van de schadevrije jaren in Roy-data, een voorbeeld.

Het volgende rijtje kan, na een wel heel ongelukkig jaar, ontstaan.

Het overkwam een klant van mij verleden jaar. Zij had 23 schadevrije jaren, toen het noodlot toeslag. De arme mevrouw had vier ongevallen, niet al te lange tijd van elkaar. Ze was “All risks” verzekerd. Twee keer veroorzaakte zelf een schade aan een tegenpartij, één keer werd haar auto getroffen door vandalisme en ze reed zelf nog eens een keer tegen een (stevig) paaltje.

-vanaf 23 schadevrije jaren, na het eerste ongeval, naar 10 jaren (men rekent immers met maximaal 15 schadevrije jaren)

-toen op 10 schadevrije jaren, om na het tweede ongeval naar 5 jaar te gaan;

-eenmaal op 5 schadevrije jaren, naar 0 jaar, na het derde ongeval;

-en toen, tenslotte, het paaltje….toen ging het van 0 schadevrije jaren naar -5. In de min dus. Ook wel, in de Malus genoemd.

Hoe worden schadevrije jaren vastgelegd in Roy-data? Nou, zo dus!
In onderstaande tabel kan je precies zien hoe het systeem werkt.

Aantal zuivere schadevrije jarenZonder schadeMet 1 schade (*)Met 2 schaden (*)Met 3 schaden (*)Met 4 of meer schaden (*)
>=16+1*1050-5
15151050-5
141594-1-5
131483-2-5
121372-3-5
111261-4-5
101150-5-5
9104-1-5-5
893-2-5-5
782-3-5-5
671-4-5-5
560-5-5-5
45-1-5-5-5
34-2-5-5-5
23-3-5-5-5
12-4-5-5-5
01-5-5-5-5
-10-5-5-5-5
-2-1-5-5-5-5
-3-2-5-5-5-5
-4-3-5-5-5-5
-5-4-5-5-5-5
(*) het moet natuurlijk wel gaan om schaden die tot terugval leiden. Schaden die verhaald kunnen worden hebben geen invloed op het aantal schadevrije jaren in Roy-data. Hetzelfde geldt voor zogenaamde Beperkt-Casco-schaden zoals bijvoorbeeld ruitbreuk, diefstal en brand.

Welke gegevens worden er in Roy-data van je opgeslagen.

Het gaat om de volgende gegevens:

  • voorletters, achternaam en adresgegevens;
  • je geboortedatum, je geslacht of de rechtsvorm als de polis op een bedrijfsnaam stond;
  • het polisnummer bij de registrerende verzekeraar;
  • het kenteken van het voertuig;
  • hoofdpremievervaldatum van de verzekering;
  • royementsdatum;
  • de datum waarop het royement is verwerkt;
  • het aantal zuivere schadevrije jaren.
Naar boven