Maakt de zelfrijdende auto een autoverzekering overbodig?

22 december 2020 door
Zelfrijdende auto zonder autoverzekering?

De zelfrijdende auto is in opmars, en hoe!
Zijn die dure autoverzekeringen in de toekomst dan nog wel nodig?
Een vraag die mij de laatste tijd nogal eens wordt gesteld door hoopvolle verzekerden. Want die auto’s zijn zo ontworpen, dat aanrijdingen niet meer mogelijk zijn. Toch?  Of zijn er weer addertjes…

Het einde voor de autoverzekering door de zelfrijdende auto?

We kunnen er niet meer om heen, wat we vroeger alleen in sciencefictionfilms zagen, wordt opeens pijlsnel werkelijkheid.
Auto’s, die zonder enige hulp van “de bestuurder” feilloos de gewenste bestemming vinden, andere weggebruikers in de gaten houden, de optimale snelheid en route aanhouden, zelf inparkeren en nog veel meer.
Je hoeft maar te gaan zitten, je bestemming uit te spreken en daar ga je.

Een ongeluk is niet meer mogelijk, want de uitgekiende elektronica in combinatie met supersoftware, houdt alles in de gaten. De afstand tot je voorganger, van rechts komend verkeer, fietsers, voetgangers, zebrapaden, loslopende dieren…..alles lijkt onder controle.
Waarom dan nog een autoverzekering? Welke schade kan je nog hebben….

Maar het verkeer is complex, en voordat de zelfrijdende auto zonder autoverzekering de weg op kan, moet er nog veel gebeuren. Nog lang niet alles, is technisch al opgelost. Hoe spannend de ontwikkelingen ook zijn.
Niet alle auto’s worden van de ene dag op de andere zelfrijdend. Dat zal minimaal nog enige tientallen jaren duren. En wat doen we met de motoren? Maar ooit komt het zover, en hoe zal het dan met de autoverzekering gaan.

Ook de zelfrijdende auto zal nog lang een autoverzekering nodig hebben

De dekking bestaat bijna altijd uit een WA-dekking. Die dekt de schade die je met je auto toebrengt aan derden. Maar hoe gaat je aansprakelijkheid vastgesteld worden als je zelfrijdende auto “een fout maakt” en bijvoorbeeld toch tegen een voorganger aanrijdt. Je reed zelf niet, want de auto had de regie. Wie zou daarvoor nu aan te spreken zijn.  Zullen we eens wat bedenken….

  • de fabrikant van de auto en/of
  • de bouwer van de software van alle systemen in de auto en/of
  • de fabrikant van die losse systemen;
  • de eigenaar van de auto, die alles goed moet onderhouden;
  • de bestuurder van de auto, maar wie bestuurt er eigenlijk;
  • en vul maar aan….

Tja….

Het is dus een ingewikkeld vraagstuk en vooral aan de zijde van fabrikanten, zal juridisch vermoedelijk alles worden opgetuigd, om die aansprakelijkheid af te houden. Bijvoorbeeld het recht bedingen, om naar anderen te wijzen.
Naar de leverancier van de sensors bijvoorbeeld, of van de camera’s of van de software, om om maar iets te noemen. Hoewel dat nu, als eindfabrikant, weer niet kan, maar wetten kunnen veranderen.
De autowereld immers, is machtig en wil natuurlijk niet voor ieder verkeersongeval op de aardbol aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Het aansprakelijkheidsrecht op verkeersgebied zal dus zeker gaan veranderen.

Wat komt er in de plaats van de Autoverzekering WA

Verzekeraars studeren nu al op oplossingen, om schade na een ongeval met zelfrijdende auto’s te verzekeren. Het verhalen van schaden immers op fabrikanten van zelfrijdende auto’s of op andere betrokken partijen immers,  wordt voor de consument een lastige onderneming.
Het moet dus vooral gemakkelijk zijn (als er eens iets mis gaat met de techniek) om je schade vergoed te krijgen, zonder ingewikkelde procedures.

Een van de mogelijkheden die veel aandacht krijgt is een eigen, persoonlijke verkeersverzekering.
Na een ongeval waarbij een zelfrijdende auto’s betrokken zijn, wordt er dan niet meer eerst gekeken wie daar schuldig aan was, maar krijgt het slachtoffer gewoon zijn schade betaald via zijn eigen verzekering.

De hele aansprakelijkheidskwestie speelt dan niet meer, in ieder geval niet voor de gedupeerde. Dat zou een goede oplossing kunnen zijn.

Je zou op een dergelijke eigen verkeersverzekering dan ook dekking als voetganger en/of  als fietser kunnen hebben.
Word je bijvoorbeeld aangereden door een zelfrijdende auto, door een technische fout in die auto, dan keert je eigen verkeersverzekering je schade uit en niet meer de (schuldige) tegenpartij.
Als ieder voertuig inderdaad zelfrijdend is, zal de autoverzekering WA waarschijnlijk op den duur geheel of gedeeltelijk verdwijnen. Ieder verzekert zichzelf dus.

De zelfrijdende auto zal toch vaak een casco-autoverzekering houden

Maar stel dat de auto wordt gestolen, of brandschade krijgt, of wordt beschadigd door vandalen….
Voor die gevallen stel ik mij voor, dat het altijd de mogelijk moet blijven om een cascoverzekering op je auto af te sluiten. Of een combinatie met die eigen verkeersverzekering.
Ik denk dus dat autorijden (zelfrijdend of niet) altijd door een autoverzekering vergezeld zal zijn.
Met andere dekkingen, met andere wetten, maar autoverzekeraars zullen we nog lang nodig hebben.
Leuk of niet!

De zelfrijdende auto is al goed op weg zag ik in deze video van Mercedes.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven