Ongevallenverzekering-Inzittenden

Ongevallenverzekering-Inzittenden-Letsel

De Ongevallenverzekering-Inzittenden. Wat is het, en is het nodig?

Over de ongevallenverzekering-inzittenden is zin- en onzin geschreven. 
Variërend van “volkomen  flauwekul” tot “stap niet in een auto zonder deze verzekering” Ook hier de ligt de waarheid in het midden, maar er zijn toch veel argumenten aan te voeren om deze dekking toch serieus te overwegen.
De kosten immers na een ongeval, waaraan u blijvende gevolgen overhoudt, kunnen hoog zijn en de vraag is dan natuurlijk altijd weer: wie gaat dat betalen….

De dekking van de Ongevallenverzekering-inzittenden.

De verzekering wordt in de regel gesloten naast de autoverzekering. Houdt u wel in het achterhoofd, dat er slechts dan dekking is, als u inzittende bent van een auto. De dekking van de Ongevallenverzekering-inzittenden heeft doorgaans  twee rubrieken:

  • een zogenaamde rubriek A, waarbij een verzekerd bedrag bij overlijden ten gevolge van een ongeval  is verzekerd,
  • en, een rubriek B, waar een bedrag is verzekerd voor blijvende invaliditeit.

Ook hier geldt: ten gevolge van een ongeval als inzittende van een auto.

Bij vele verzekeraars kunt u bij de ongevallenverzekering-inzittenden overigens een keuze maken over de te verzekeren bedragen, en vaak betreft het vaste combinaties. Bijvoorbeeld voor Rubriek A Euro 5.000,- en rubriek  B 15.000,-
Natuurlijk zijn andere (aanmerkelijk hogere) bedragen mogelijk voor de Ongevallenverzekering-inzittenden. De verzekerde bedragen gelden overigens per persoon(!)
De premies zijn relatief zeer bescheiden; afhankelijk van de verzekerde bedragen en het aantal te verzekeren zitplaatsen, zo tussen de Euro 1.50,- en Euro 2,75 per maand.

Waarom is deze ongevallenverzekering in de auto zo nuttig?

Als u betrokken raakt bij een aanrijding, kunnen er drie situaties optreden:

  • u bent zelf schuldig;
  • een eventuele tegenpartij is slechts deels schuldig.
  • er is geen tegenpartij(!)

Als u zelf schuldig bent, en u (of een van de andere inzittenden) blijvend letsel aan het ongeval overhouden, is er een probleem. De kosten, die eventuele blijvende invaliditeit nu eenmaal vaak oplevert, komen volledig voor uw eigen rekening. Denkt u bijvoorbeeld aan inkomensverlies, omscholing of aanpassingen in de woning en/of aan uw auto enz.
U moet daarbij ook denken aan een zogenaamd eenzijdig ongeval waarbij geen tegenpartij betrokken is;  u rijdt bijvoorbeeld tegen een boom of een vangrail. Hier bewijst de ongevallenverzekering-inzittenden dan goede diensten.

Is de tegenpartij schuldig, dat kunt u proberen om de kosten te verhalen op die tegenpartij. Maar dat is niet altijd een gemakkelijk proces. Vaak betekent het lang wachten, veel emoties en veel discussies over de hoogte van uw kosten.
Krijgt de tegenpartij slechts een deel van de aansprakelijkheid toegewezen, dan krijgt u uiteraard ook minder.

In al deze gevallen biedt de ongevallenverzekering-inzittenden uitkomst: deze keert ongeacht wie er schuldig is, altijd het verzekerde bedrag uit. Daarom wordt deze ongevallendekking ook wel een sommenverzekering genoemd.  Uiteraard zijn er ook uitsluitingen in de polis zoals bijvoorbeeld alcoholmisbruik.

Aanvullende dekkingen op autoverzekering of bestelautoverzekering?

Er is nog veel meer over de Ongevallen-inzittendenverzekering te vertellen. Hoe wordt de mate van invaliditeit bijvoorbeeld vastgesteld. En wat is precies een ongeval?
En dan is er ook nog de Schadeverzekering-Inzittenden en, let op, die is niet hetzelfde(!)
Ik kom er in volgende artikelen beslist op terug.

Hoe dan ook, het zal u nu duidelijk zijn, dat u met een goede ongevallenverzekering-inzittenden nooit afhankelijk bent van anderen. Want tegenpartijen, overheidsinstanties en ingewikkelde regelingen, kunnen u behoorlijk hinderen.
U, en uw mede-inzittenden zijn zelf verzekerd van vaste uitkeringen bij overlijden en blijvende invaliditeit , daarom is deze verzekering zeer zeker aan te raden, ook bij de bestelautoverzekering.

Zeker met een terugtrekkende overheid, waarbij men meer en meer op zichzelf aangewezen is en kosten steeds vaker (deels) voor eigen rekening komen.

Meer over de aanvullende dekkingen op uw autoverzekering. vindt u onder Zijn er extra dekkingen nodig op de autoverzekering.

Naar boven