Premie voor de autoverzekering omhoog!

27 juli 2015 door

Premie voor de autoverzekering omhoog door premiehonger

Autoverzekeraars leren het nooit, zo blijkt ook nu weer, juli 2015. Na ruim 27 jaar in het assurantievak zie ik het weer: er is één plaag kennelijk onuitroeibaar: we  blijven geteisterd worden door het wisselvallige premiebeleid van autoverzekeraars. De Premie voor de autoverzekering stijgt en daalt, en stijgt en daalt. Niemand is er mee gediend, ook de consument niet.

Wat speelt er nu bij de premie voor de autoverzekering.

In iedere markt hoort er gezonde concurrentie te zijn, maar wanneer eindigt de normale “strijd” om de gunst van de consument? En begint een kwalijk en overvloedig gebruik van de trucendoos om maar meer omzet binnen te halen?

Autoverzekeraars kregen de smaak van “modern marketing” te pakken en dachten er gelijk in uit te blinken met de meest bizarre vondsten. Voorbeelden zijn de klinkende namen voor hun polissen.
Zo zag een BlijfMaarRijdenPolis het licht. Maar ook de GroenePolis, een Kilometerpolis, een SeniorenPolis enz. Er werden garagebonnen weggegeven, en de zoveelste “Blije Rijder van het Jaar” werd verblijd met taart, en mocht op de foto met één of andere hotshot van een verzekeraar.

Nu, en dat is weer het laatste, brengt men Big Brother echt tot leven als u toestemming geeft, om een kastje te laten inbouwen in uw auto. Een kastje dat uw rijgedrag (en dus u) nauwlettend volgt(!)
Hoe voorzichtiger en behoedzamer u rijdt, hoe lager de premie….schijnbaar. Dat is fijn autorijden….
De premie voor de autoverzekering mag immers niet stijgen want autoverzekeraars beconcurreren elkaar op leven en dood.
Het mocht en zal allemaal niet baten. Consumenten zitten helemaal niet te wachten op dit soort trucjes en het kost allemaal handenvol (marketing)geld. En wie betaalt dat uiteindelijk: u, de verzekerde dus.

Tegelijkertijd blijf men het oude premiewapen inzetten: nog lager, nog lager en nog lager die premies. Dat is gewoon te bizar voor woorden, want zo kom je vanzelf in de problemen. En, minstens zo ongewenst, het veroorzaakt weer veel onrust voor de consument.

Stijgende marketingkosten en dalende premies dus en nu, anno 2015, zitten autoverzekeraars alweer (alweer ja) zeer zwaar in de verliezen. Alleen al op de WA-dekking werd het afgelopen jaar 300 miljoen euro verloren.
Het claimgedrag neemt toe, zeker. Maar met onverantwoord lage premies gaat het dan vanzelf mis. De Nederlandsche Bank heeft autoverzekeraars al formeel gewaarschuwd. Verzekeraars kunnen immers omvallen als die verliezen voortduren.
De premie voor de autoverzekering zal de consument daarom nog lang kopzorgen geven. Want door het zwalkende premiebeleid weet je immers nooit of een premie “redelijk” is, of dat het volgend jaar weer helemaal anders is. Blijvende onrust dus.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven