Ruitschade verzekerd op mijn autoverzekering?

15 februari 2016 door

Is ruitschade verzekerd op mijn autoverzekering? Die vraag krijg ik vaak. Het gaat echter in de praktijk eigenlijk meer om de vraag, hoe ben ik dan verzekerd voor zo’n schade. Een zeer terechte vraag tegenwoordig, want ook hier is bijna een oerwoud aan variaties ontstaan. Laten we eerst eens kijken welke dekking je minimaal op je autoverzekering nodig hebt, en naar het het soort ruitschaden.

Wanneer is ruitschade verzekerd op mijn autoverzekering

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, is minimaal nodig:

Als u alleen WA verzekerd bent, is er helaas geen dekking voor ruitschaden.

Welke soorten schaden onderscheiden we?

Het lijkt een beetje domme vraag, want beschadigd is beschadigd denk je dan. Toch maakt het voor de verzekering nogal wat uit, over wat voor soort beschadiging we het hebben. We onderscheiden:

  • een ruitschade die nog gerepareerd kan worden, bijvoorbeeld steenslag;
  • een schade aan de ruit die zo ernstig is, dat de ruit vervangen moet worden.

Voor beide typen schaden ben je verzekerd als je één van de bovengenoemde dekkingen hebt.

De afhandeling met de autoverzekering kan echter verschillen. Kan een ruitschade nog gerepareerd worden met zogenaamde hars-injectie, dan kost u dat bij verreweg de meeste verzekeraars niets. De glashersteller zendt de factuur dan rechtstreeks naar uw verzekeraar.

Als echter de ruit geheel vervangen moet worden, is er meestal wel een eigen risico van toepassing dat u bij de glashersteller moet afrekenen.

Het eigen risico bij ruitschade en de No-claim?

Hier wordt het even onoverzichtelijk, want er zijn per verzekeraar nogal wat verschillen:

  • de hoofdregel: het eigen risico is hetzelfde als het algemene eigen risico op je autoverzekering, bijvoorbeeld Euro 150,-
  • of: als de ruit wordt vervangen bij een zogenaamde Aangesloten Glashersteller, is het eigen risico slechts de helft daarvan (in dit voorbeeld dus Euro 75,-)
  • of, als je  een hoog eigen risico op je autoverzekering hebt van bijvoorbeeld Euro 400,- dan voor een ruitschade het eigen risico Euro 250,- zijn;
  • of, in zeer zeldzame gevallen, is er helemaal geen eigen risico.

Check dus eerst even je polis, of vraag het mij even, als je bij Depremievergelijker.nl verzekerd bent.

Een ruitschade heeft praktisch nooit gevolgen voor je Bonus-Maluskorting (N0–claimkorting)

Bij wie moet ik een ruitschade laten repareren?

De meeste verzekeraars hebben als Aangesloten Glashersteller de firma Carglass, Autotaalglas of Kwikfit. Deze bedrijven hebben ieder een eigen site waar je snel een afspraak kunt maken.

De voordelen van reparatie of vervanging van de ruit bij een Aangesloten Hersteller zijn:

  • geen eigen risico bij reparatie en korting op het eigenrsico bij vervanging van de ruit;
  • geen schadeformulier nodig;
  • een voorfinanciering van de factuur nodig.

Ik vind het wel belangrijk te benadrukken, dat ik hier schrijf over het beleid van verzekeraars. Het niet noemen van andere herstellers betekent beslist niet, dat die het dus “niet goed” zouden doen.

Let op , last but not least:

Er zijn nogal wat problemen geweest in de branche van de autoglasherstellers de laatste jaren. Daarom hebben verreweg de meeste verzekeraars tegenwoordig als vereiste in hun voorwaarden, dat een ruitschade alleen wordt vergoed als deze wordt gerepareerd bij een Aangesloten Glashersteller. Soms is ook reparatie door een (officiële) dealer toegestaan, maar dan vervalt vaak het voordeel van de korting op het eigen risico en dient er een schadeformulier te worden ingevuld.

Is ruitschade verzekerd op mijn autoverzekering? Afhankelijk van de dekking dus wel, maar ook hier komt er weer heel wat bij kijken.

Ik sta graag tot je dienst als er vragen zijn!

 

 

 

 

Naar boven