Schade door een poller. Een poller?

17 november 2017 door

Schade door een poller en de autoverzekeringIk heb schade door een poller, zo berichtte een klant mij gisteren. In alle eerlijkheid, ik had geen idee waar het over ging. Een poller? Toen ik het schadeformulier kreeg, begreep ik wat er was gebeurd: de auto van mijn verzekerde was aan de onderkant behoorlijk beschadigd.
Door een paal nog wel, die opeens uit de grond kwam. En zo’n dikke stalen paal wordt dus een poller genoemd. En die poller kan een autoleven zomaar beëindigen.
Deze “anti tandkwal” wordt nog steeds door veel wegbeheerders ingezet. Om wegen te blokkeren, of om het gebruik van sluitroutes te ontmoedigen. Dat zijn immers zware criminele feiten.
Vandaag werd mijn klant ook nog eens aansprakelijk gesteld…..door de gemeente. Die arme poller had namelijk ook wat schade opgelopen….En hoe zit het het dan met de autoverzekering?

Schade door een poller betekent vaak ook afscheid van je auto.

Wat was er gebeurd. Mijn klant moest naar een voor hem onbekend adres, maar zijn navigatie-apparatuur kon het niet vinden. Na voor de tiende keer “draai om” te hebben gehoord, schakelde hij “de wegenmevrouw” maar uit, en reed al zoekend door de straten.
Opeens een klap, vervolgens een luid schurend geluid en toen een ware lift omhoog. Zijn auto was opgetild en kon geen kant meer op. Mijn klant was natuurlijk enorm geschrokken.
Hij bleek een waarschuwingslicht te hebben gemist als gevolg van het zoeken. En was toen een straat ingereden waar dat niet mocht op dat moment. Toen hij dat per ongeluk toch deed, maakte de gemeentelijke poller een einde aan zijn zoektocht. En aan zijn auto….
Toen ik later het schadebedrag zag, bleek dat een schade door een poller behoorlijk in de papieren kan lopen. Het ging hier om ruim Euro 5000,- en dat betekende in dit geval een total loss.
De stuurinrichting, de complete uitlaat, de achterwielophanging, alles was totaal vernield. Zo’n poller geeft namelijk niet erg mee.

Pollers veroorzaken vaak schaden.

Stadsbus op een poller gereden

Als ik eens wat zoek op internet, blijkt dat schaden veroorzaakt door een poller vaak voorkomen. Het programma Kassa berichtte begin 2017, dat er in Nederland vanaf 2010 al ruim 2500 aanrijdingen hadden plaats gevonden hadden, waarbij een poller betrokken was(!) Dat is een zeer stevig aantal, zeker als je bedenkt, dat de veroorzaakte schade vaak aanzienlijk is.
En niet alleen aan auto’s. Er blijken ook gevallen, bekend waarbij fietsers en motoren plotseling “gelanceerd” worden door zo’n poller en ernstig letsel het gevolg is.
In 2015 werd er nog een stadsbus van Arriva opgetild door een poller. Ja, u leest het goed: een stadsbus, met de wielen van de grond. Ook forse (geladen) bestelwagens die winkels bevoorraadden, kwamen met hun wielen in de lucht te hangen….
Inmiddels hebben een aantal gemeenten besloten, om afscheid te nemen van het systeem. De pollers blijken gewoon gevaarlijk en schoten hun doel voorbij. Men experimenteert nu onder andere met camera’s. De overtreder krijgt dan een bekeuring, maar daar blijft het dan bij.

Schade geleden door een poller en de autoverzekering.

Hoe zit het nu met de schade aan uw auto, als er een harde ontmoeting met zo’n omhoog komende poller heeft plaatsgevonden. Uw autoverzekering heeft er natuurlijk alles mee te maken.
Als u Volledig Casco verzekerd bent (All Risks) dan wordt uw autoschade via die dekking vergoed. Het kost u wel schadevrije jaren, en dus vaak korting op de premie. Heeft u deze dekking niet, dat zit u zelf met een (meestal enorme) kostenpost.
En als de poller de klap ook niet geheel ongeschonden doorkomt, kunt u ook nog door de gemeente aansprakelijk gesteld worden. Sinds 2010 is er namelijk al voor bijna acht miljoen Euro ingediend door gemeenten voor schaden aan pollers  Ook dan moet uw een beroep doen op autoverzekering (het WA-deel) En dan dus ook: verlies van schadevrije jaren en eventueel ook korting.

Het kan ook anders lopen, als u kunt aantonen dat niet u, maar de gemeente hier aansprakelijk is. Daar kan sprake van zijn, als er onzorgvuldig gehandeld is. Ik denk, dat de volgende overwegingen hier een rol kunnen spelen:

-hoe werd de aanwezigheid van de poller kenbaar gemaakt;
-werd er duidelijk genoeg gewaarschuwd;
-werkte het waarschuwingssysteem naar behoren;
-op welke afstand van de poller wordt er gewaarschuwd;
-hoe snel komt de poller omhoog.

Als u rechtsbijstand heeft meeverzekerd op uw autoverzekering, moet u deze dekking dus zeker benutten. Soms (soms!) is er nog wat aan te doen. Gemeenten zullen naar mijn idee zeker niet altijd vrijuit gaan. Dat men er wat aan doet, om de (binnen)steden leefbaar te houden, is begrijpelijk. Maar als het (verwoestende) middel erger is dan de kwaal, zijn die stalen obstakels misschien toch niet zo’n goede oplossing. Grote materiële schade door een poller kan toch niet de bedoeling zijn, om van ernstig letsel nog maar te zwijgen.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven