Schadevrije jaren van de autoverzekering gelden voor één polis

31 augustus 2016 door

Schadevrije jaren en zes-wielencontractSchadevrije jaren en de   autoverzekering. Onlosmakelijk verbonden, maar er bestaan nog steeds veel misverstanden over. Veel mensen denken, dat hun opgebouwde schadevrije jaren op verschillende voertuigen tegelijk te gebruiken zijn. Dan gaat het mis. Hoe zit het nu precies met die schadevrije jaren.

Schadevrije jaren op de autoverzekering zijn per persoon, per polis.

Het is altijd jammer als klanten teleurgesteld worden, als de premie op een pas afgesloten autoverzekering wordt verhoogd. Hetzelfde geldt voor een motorverzekering of camperverzekering. Het aantal opgegeven schadevrije jaren bij het afsluiten, blijkt later niet correct en dan volgt een aanpassing.

Waar gaat het nu mis….

Bij Depremievergelijker.nl komt het vaak voor, dat (nieuwe) verzekerden al een autoverzekering hebben bij een andere verzekeraar. Vervolgens wordt er hier een tweede auto, een motor of een camper verzekerd. Daar ben ik blij mee. Natuurlijk.
Mijn nieuwe klant is ook blij, omdat er een heel scherpe premie wordt geboden voor het nieuwe voertuig. Tenminste, zo lijkt het….

Bij het berekenen van de premie wordt gevraagd hoeveel schadevrije jaren men heeft. Men geeft dan (bijvoorbeeld) vijf jaar op, want die heeft men al op een autoverzekering elders. Dus die jaren kunnen dan toch gewoon op alle volgende (bijkomende!) auto’s, motoren en/of campers.
En daar gaat het helaas mis.

Die vijf jaren namelijk, zijn wel persoonlijk opgebouwd inderdaad, maar die kunnen niet op twee voertuigen tegelijk worden gebruikt. Dus niet op twee (0f meer) verzekeringen/polissen tegelijk(!)
Deze (in het voorbeeld) vijf jaren zijn al “in gebruik” bij een andere verzekeraar, zogezegd.
En daarom staan die jaren ook niet vrij beschikbaar in de centrale databank van verzekeraars: Roy-Data.
Verzekeringsmaatschappijen controleren later de opgegeven jaren, vinden die dan natuurlijk niet, en zetten de polis dan op nul jaar. En zo ontstaat dan de teleurstelling, of liever, de wrevel.

Schadevrije jaren kunnen soms wel extra korting geven, op een bijkomend voertuig.

Dus stel, je hebt een autoverzekering met tien schadevrije jaren. Later in je leven besluit je een camper te kopen, of een motorfiets. Heeft die opgebouwde schadevrije periode dan helemaal geen waarde? Zo erg is het gelukkig niet altijd. Er zijn veel verzekeraars die daar wel degelijk rekening mee houden.

Hoe dan….

De schadevrije jaren op de (laten het zo noemen) “eerste polis” worden niet automatisch ook op een tweede of derde polis gezet. Die begint per definitie altijd met nul jaar. Vele verzekeraars echter, geven dan toch een hogere korting, op de tweede verzekering, omdat je al hebt aangetoond een goede bestuurder te zijn. En die extra korting kan vaak heel aardig oplopen. tot soms wel hetzelfde percentage als op eerste polis. Een voorbeeld daarvan is het zes-wielencontract. De motorverzekering wordt dan gekoppeld aan de autoverzekering en krijgt daardoor extra korting.

 

Naar boven