Vaste premie of Bonus-Maluskorting

13 januari 2017 door

Vaste premie of Bonus-MaluskortingEen vaste premie of Bonus-Maluskorting op je autoverzekering; wat is het beste. Met een vaste premie weet je, waar je aan toe bent. De premie immers blijft ieder jaar hetzelfde (algemene premieverhogingen daargelaten natuurlijk) Met het andere systeem, is je premie afhankelijk van je schadeverloop. Uitgesproken goede (of gelukkige!) rijders kiezen natuurlijk voor de Bonus-Maluskorting, waarbij bij sommige verzekeraars de korting wel kan oplopen tot 80%.
Klanten vragen mij wel eens “wat het handigst is” maar ik heb er geen pasklaar antwoord op. Wel een aantal overwegingen die hopelijk helpen, om een keuze te maken. Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld heeft zo’n autoverzekering; De AutoPrismaPolis.

Vaste premie of Bonus-Maluskorting, een lastige keuze.

Als je de gelukkig bezitter bent van een glazen bol, zal het nooit nodig zijn om een keuze te maken. Je weet dan immers al, of er veel of weinig schaden zullen komen. Het zal dus hoofdzakelijk van je persoonlijkheid afhangen. Als je van zekerheid houdt, kies dan voor het systeem van de vaste premie. Je komt dan niet voor onaangename verassingen te staan na één (of meer!) schaden. Een (stevig) hogere premie voor je autoverzekering na een schade, komt nooit gelegen.

Als ik de kosten vergelijk voor een autoverzekering met een vaste premie of Bonus-Maluskorting, valt wel iets op. De verzekeringen met een vaste premie zijn, als je net begint, wat goedkoper. Rijd je een aantal jaren schadevrij, dan wordt het Bonus-Malus-systeem voordeliger.

Schadevrije jaren zijn bij een Vaste premie of Bonus-Maluskorting hetzelfde !

In mijn dagelijkse praktijk blijkt, dat nieuwe verzekerden die voor een autoverzekering met een vaste premies hebben gekozen, het idee hebben dat schadevrije jaren helemaal geen rol meer spelen.
Maar pas op, de opbouw (en afbouw!) van schadevrije jaren echter, gaat achter de schermen gewoon verder.
En inderdaad, er gaan (net zoals bij de meeste andere autoverzekeringen) per schade maar liefst vijf opgebouwde schadevrije jaren af van het aantal, dat je hebt opgebouwd. Alleen merk je dat in de premie niet.
Zolang je maar bij Nationale-Nederlanden blijft met deze AutoPrismaPolis, merk je in de premie niets. Of je nu 15 of -3 schadevrije jaren hebt.

Echter, als je wilt veranderen van verzekeraar, bijvoorbeeld omdat een autoverzekering met een vaste premie minder interessant is geworden, dan wordt de stand van de schadevrije jaren wel degelijk van belang.
Sta je bijvoorbeeld op -1, dan zal je ook met deze stand worden ingeschaald bij een andere verzekeraar. Heb je (achter de schermen dus) tien schadevrije jaren opgebouwd, dan krijg je die natuurlijk ook mee naar een nieuw verzekeraar.

Ook bij een vaste premie geldt: betaal een kleine schade zelf.

Een  kleine schade voor eigen rekening nemen, terwijl je daar helemaal geen premievoordeel van hebt, druist rechtstreeks tegen ieders natuur in. Je koos toch niet voor niets voor een vaste premie?

Afgelopen week had ik echter zo’n situatie. Een klant had 7 schadevrije jaren, en een autoverzekering met een vaste premie. In mei van vorige jaar veroorzaakte zij een schade van Euro 845,- Geen nood: vaste premie. Helaas was het november nog een keer raak: een schade van Euro 435,- Geen nood wederom: vaste premie. Toch?

Inderdaad zou de premie in het nieuwe verzekeringsjaar gelijk blijven maar laten we nu eens naar de schadevrije jaren kijken. Door de eerste schade viel zij terug van 7, naar 2 schadevrije jaren. Door de tweede schade gaat zij van 2 naar -3 schadevrije jaren. Zij komt dus in de zogenaamde Malus, met bijbehorende registratie door verzekeraars. Wisselen van verzekeraar wordt nu behoorlijk moeilijk. Veel autoverzekeraars accepteren geen mensen met negatieve schadevrije jaren en, een verzekering met Bonus-Maluskorting zal erg kostbaar worden. Ik heb haar geadviseerd om deze kleinste schade voor eigen rekening te nemen. Ze redt er de (positieve!) stand van 2 schadevrije mee en dat houdt haar flexibel, als ze eens naar een andere verzekeraar wil overstappen.

Een autoverzekering met een vaste premie of Bonus-Maluskorting, doe wat je hart je ingeeft. Verzekeringen kosten geld en een prettig gevoel is dan wel fijn. Maar je weet nu wel precies hoe het werkt. ook met de schadevrije jaren.

Naar boven