Waar moet je op letten bij een autoverzekering?

Autoverzekeringen-Vergelijken-Waar-op-letten-Valkuilen-Depremievergelijker.nl

Waar moet je op letten bij een autoverzekering? Een autoverzekering vergelijken en afsluiten op het internet is makkelijk, maar wat vergelijk je nu eigenlijk?
Tien jaar geleden was het nog iets heel nieuws, al dat vergelijken. Maar nu wordt wel zo’n beetje alles vergeleken. Van broodroosters tot fietsen en van vakanties tot meer ingewikkelde zaken. Zoals verzekeringen dus.
Dat is op zich een prima ontwikkeling, maar het is niet per definitie “alleen maar goed” voor de consument. Sterker nog, je kunt jezelf volledig op het verkeerde been zetten. En vervelende teleurstellingen in je leven brengen, door onvermoede valkuiltjes.

Autoverzekering vergelijken? Alleen de prijs telt. Toch?

Een autoverzekering afsluiten moet, net als bij andere diensten, niet alleen een zoektocht naar de laagste premie zijn.

Echt…pak het zo niet aan!

Niet alles namelijk, leent zich er voor om “zomaar” te vergelijken. Gaat het om eenvoudige zaken zoals als een pak printpapier van een bepaalde fabrikant, dan kan er inderdaad alleen naar de prijs gekeken worden. Maar waar moet je nu op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Maar bij veel andere producten of diensten, komt er meer kijken dan alleen de prijs. Veel meer. En helaas blijkt dat pas later, als de aankoop toch tegenvalt. En dan kan je niet meer terug. Omdat de problemen er dan al zijn….

Dan blijkt, dat er zaken opkomen, waar je geen rekening mee gehouden had. Sterker nog, je hebt jezelf eigenlijk nooit goed afgevraagd wat je precies verwachtte. En je volledig gefocust op de prijs. Op die manier een autoverzekering vergelijken, kan dus ook tot teleurstellingen leiden. Een verzekering is meer dan alleen een premie. Maar waar moet je dan wel op letten bij een autoverzekering?

Een dienst of product heeft meer eigenschappen dan alleen de prijs.

Voordat ik het er voer willen hebben, waar je op moet letten als je een autoverzekering gaat afsluiten, wil ik graag eens wat voorbeelden noemen. Voorbeelden, van waar ik zelf ook de mist in ging. Ik, “de vergelijker zelf” was ook iets teveel gericht op de prijs.

 • Ooit was ik verliefd op een bepaald type fiets. Die paste wel bij me, zo dacht ik. Op internet vond ik een leverancier met een wel heel aantrekkelijk prijsje, en die fiets kwam. Na ieder ritje voelde ik een vage rugpijn, later ook tussen mijn schouders. Ik begon me eigenlijk wat ongelukkig te voelen met die fiets. Een klant van mij, een verwoed amateurwielrenner, vond al snel te oorzaak: een te kleine framemaat voor mijn lengte. Voor korte afstanden geen heel groot probleem. Voor wat langere tochten echter, was die fiets gewoon niet geschikt voor mij. Dat bleek echter niet uit de prijs. Want de beste “aanbieding” daar zocht ik toch voornamelijk op.
  “Heeft de de fietsenmaker je dat niet verteld?” Eh…nou nee….ik heb nooit vakman geraadpleegd, want die stond niet bij de prijsvergelijkingen. En die fietsenmaker leek me ook veel duurder. Waarom ik dat dacht, weet ik eigenlijk niet.
 • Zo viel ik ook eens voor een (wel erg dure) broodrooster. Eh…toaster. Een spectaculair apparaat met glazen deurtjes en een supertrendy design. Je kon het toastproces door die glazen deurtjes helemaal volgen tot de gewenste kleur van het brood bereikt was.
  Toen bleek, dat het ding nooit, maar dan ook nooit, echt mooie bruine toast kon maken. Het werd op de één of andere manier niet heet genoeg, in mijn zo scherp geprijsde supertoaster. En als ik het glazen (design!)deurtje opende, viel de boterham er steeds gewoon uit. Heel onhandig. Twee of drie reviews verder op internet, zag ik dat veel mensen dezelfde problemen hadden…..

Dus: de fiets was uitstekend, alleen niet geschikt voor mij. Die broodrooster was gewoon als product geen succes. Zoals een autoverzekering met te weinig dekking, ook nooit geluk brengt.
Had ik me maar gewoon beter en breder georiënteerd. En meer voor mezelf in beeld gebracht wat ik verwachtte. Dan was de prijs alleen niet meer leidend geweest.

Een autoverzekering uitzoeken is echt niet anders

Autoverzekering vergelijken - Krassen op auto niet verzekerd bij autoverzekering WA-Beperkt-Casco

Er worden veel vergissingen gemaakt met keuze van de juiste dekking. Soms kan je dat trouwens geen valkuiltje meer noemen, maar meer een gapend gat. “Ik wist niet, dat ik daar op moest letten bij een nieuwe autoverzekering” zo hoor ik dan.

Stel, je wilt wel wat uitgebreider verzekerd zijn. Dus meer, dan alleen die verplichte WA-verzekering. Je wilt eigenlijk ook aanrijdingen meeverzekeren. Eh…was dat niet iets met “Casco” of “All Risks” of iets dergelijks?
En daar zie je opeens die superaanbieding: een hele mooie premie en inderdaad: Beperkt-Casco. Wat zou dat zijn? Dat Beperkt ? Wel een stuk goedkoper dan dat “Casco” En daar ging het om. What’s in a name!
Het lange vergelijken moe, direct afgesloten, die verzekering met dat “Casco” in de naam. Want zo’n premie laat je niet liggen.
Als later vandalen je auto flink hebben bekrast, blijkt er geen dekking te zijn…..Dat heb je met dat “Beperkt” namelijk niet meeverzekerd. Beetje flauw voorbeeld? Helaas niet; ik maakte het diverse keren mee. En toen was die lage premie snel vergeten….Waar moet je op letten bij een autoverzekering? Nou, op zoiets dus.

Fietsen en broodroosters moet je zelf uitzoeken, maar als je een autoverzekering gaat vergelijken, kan ik je wel wijzen op een aantal zaken om goed te overwegen.

Autoverzekeringen, waar moet je echt op letten? Hier heb je 25 valkuilen

 1. Wat wil je nu eigenlijk verzekeren? Is alleen een WA-verzekering voldoende? En waarom?
 2. Weet je de verschillen tussen WA-Beperkt Casco en WA-Volledig Casco?
 3. Hoe lang wil je je auto tegen nieuwwaarde verzekeren?
 4. Wie gaat je schade verhalen, zonder rechtsbijstandsverzekering (inclusief motorrijtuigen!)
 5. Rijd je echt maar 12.000 kilometer per jaar? (mensen geven vaak erg lage schattingen)
 6. Wil je wel, of geen pechhulp als je onderweg strandt?
 7. Heb je een financieel vangnet als je door een (auto)ongeval invalide raakt?
 8. Weet je, hoe hoog je eigen risico is? Ook bij ruitschade?
 9. Wordt er een alarmsysteem geëist? Heeft je auto dat?
 10. Weet je, wat er met je premiekorting gebeurt als je claimt?
 11. Wil je wel alles zelf doen, rechtstreeks bij een verzekeraar. Is dat handig?
 12. Weet je wat een assurantieadviseur voor je doet bij je autoverzekering?
 13. Heb je wel eens van de “tweede-autoregeling” gehoord?
 14. Of van een “zes-wielencontract
 15. Weet je, wat er doorgaans niet verzekerd is op een autoverzekering?
 16. Verzeker je de BTW mee op een zakelijk auto, als je BTW mag verrekenen?
 17. Ben je verplicht om naar een bepaalde garage te gaan bij schade?
 18. Wat gebeurt er na een schade, als je een strafrechtelijk verleden niet heb opgegeven?
 19. Waarom moet je je vader of moeder niet opgeven voor een verzekering die eigenlijk voor jou is?
 20. Medicijngebruik opgeven bij een nieuwe verzekering; waarom eigenlijk?
 21. Schaden die je hebt gehad, waarom zou je die opgeven?
 22. Waarom moet je nooit een verzekering voor iemand anders afsluiten?
 23. Waarom moet je premie altijd (altijd!) op tijd bij verzekeraars binnen zijn?
 24. In Nederland verzekeren, maar in het buitenland wonen?
 25. Weet je wat de No-Blaim-No-Claim-regeling is?

En zo zijn er nog wat “dingetjes”

Alleen problemen opnoemen en geen oplossingen bieden, is nooit sterk. Verzekeringen vergelijken op het internet is heel goed mogelijk, als je maar weet wat je wilt. Maar vooral, dat je weet waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering

En anders? Vraag het mij gewoon even. Eén simpel mailtje is genoeg!

Verzekeringen vergelijken? Betrek toch ook maar die andere “dingetjes”

Want die dingetjes kunnen bij schade allemaal vervelende ervaringen opleveren. Omdat je dacht dat het wel goed zat. Of dat je er eigenlijk helemaal niet aan gedacht hebt. Want verzekeringen zijn toch verzekeringen? En dan is toch het belangrijkste, dat je gewoon de laagste premie vindt? Al dat gezeur…al dat moeilijke gedoe…

Dus, waar moet je op letten bij een autoverzekering? Je zag al 25 valkuiltjes. En er zijn er meer.
Je zou anders zomaar net zo’n foute fiets, of kansloze broodrooster kunnen kopen als ik.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven