Welke autoverzekering past bij mij?

Een autoverzekering of bestelautoverzekering? Maar welke?

Welke autoverzekering of bestelautoverzekering past mij bij; ik zoek en ik kijk en ik vergelijk….En hoe langer ik bezig ben, hoe meer mij de moed vergaat. Ik krijg een lawine van informatie over honderden autoverzekeringen over me heen. En de één nog beter en goedkoper en “slimmer” dan de andere. Hoe kan ik het beste een keuze maken. Welke autoverzekering past nu echt bij mij.

Welke dekking? Welke maatschappij? Welke premie…. gewoon rustig blijven!

Ziedaar, de belangrijkste vragen die eigenlijk voor iedere verzekering gelden. En die gaan we samen eens even snel (en vooral goed) beantwoorden. En ik breng gelijk goed nieuws: het komt goed met de nieuwe autoverzekering of uw nieuwe bestelautoverzekering.

Laten we eerst de berg informatie over wat er allemaal is, en wat je allemaal zou “moeten” eens even terzijde schuiven. We gaan het omdraaien, en eerst aan onszelf denken.

Wat moet een autoverzekering voor je doen? Verzekeringen kosten immers geld en daar wil je wat voor terug. Maar de vraag is: wat wil je eigenlijk terug….Als je dat weet, wordt het een stuk makkelijker.

Welke autoverzekering of bestelautoverzekering zoek ik eigenlijk?

Wat je terug wilt, is eigenlijk vooral een goed gevoel. En dat is raar hè, met een verzekering. Welke autoverzekering zou “een goed gevoel” moeten geven. Alleen het idee al.

Toch denk ik, dat het waar is. We leven allemaal (de één meer dan de ander) met een bepaalde “angst” dat ons ooit iets overkomt waar we geen vat op hebben. Dat we bezittingen kwijt kunnen raken, dat we aansprakelijk gesteld kunnen worden, dat we niet aan wettelijke verplichtingen voldoen met kans op een boete enz. We zoeken dus een autoverzekering die rust geeft, en die bepaalde risico’s afdekt.

Een verzekering die het goede gevoel dus geeft.

Hoe gaan nu snel te werk?

We worstelen dus niet meer door allerlei aanbiedingen, sites, folders en andere aanbevelingen heen, maar bepalen eerst wat we willen van de nieuwe polis. We kunnen de volgende drie hoofdvormen onderscheiden:

WA-verzekering
Hier zijn we snel klaar. De WA-dekking (Wettelijke aansprakelijkheid) is simpelweg verplicht. Dus als we door onze schuld schade maken met de auto of motor, is dat verzekerd. Wat zo’n WA-dekking precies inhoudt, vind je in het artikel Autoverzekering WA.

Ook voor de bestelautoverzekering vind je meer over de dekking in Bestelautoverzekering WA.

Beperkt Cascoverzekering
De volgende vraag is: willen we ook nog iets verzekeren op onze auto zelf? Brand bijvoorbeeld, of diefstal of ruitbreuk of storm, om maar wat zaken te noemen. Kies dan voor WA-Beperkt Casco (ook wel WA+ of WA-Extra genoemd) Wat er doorgaans allemaal gedekt is onder deze extra dekking, vind je snel in mijn artikel Autoverzekering Beperkt-Casco en Bestelautoverzekering WA-Beperkt-Casco.

Volledig Cascoverzekering (All Risks)
Beperkt casco? Beperkt? Wat is er dan “beperkt” aan? En wat is dan het verschil met Volledig Casco? Het grootste verschil zit ‘m in het feit, dat je met Volledig Casco ook aanrijdingen door eigen schuld, botsingen, en van de weg raken verzekerd hebt. In het artikel WA-Volledig-Casco lees je er meer over.

En voor bedrijfsauto’s: Bestelautoverzekering All Risk.

Welke autoverzekering gaat het goede gevoel geven.

Een WA-verzekering moet je hebben. Geeft het rust als je weet, dat je dekking hebt als je auto wordt gestolen, in de brand vliegt of door een aantal andere oorzaken wordt beschadigd, overweeg dan Beperkt Casco. Wil je ook bij een aanrijding door eigen schuld verzekerd zijn van een uitkering, kies dan voor Volledig casco.

Vergeet ook niet, heel belangrijk, te kijken naar je bankrekening. Kan er gelijk na een aanrijding, een brand, een storm, een diefstal enzovoorts, een vervangende auto worden aangeschaft uit eigen middelen? Zo niet, dan wordt een uitgebreide(re) autoverzekering van groter belang. Houdt ook dat in gaten. En laat je niet van de wijs brengen door allerlei “adviezen” over lage premies, dat de dekking die je je kiest helemaal afhankelijk is van het bouwjaar van je auto (onzin!) en andere “aanbiedingen”

Zo eenvoudig ligt het, kies vanuit je gevoel en je financiële situatie, en ga dan pas op zoek naar een verzekeraar en een scherpe premie.

Welke autoverzekering past bij mij? Die keus kan nu, hoop ik, veel beter gemaakt worden! Ook voor de bestelautoverzekering.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven