Airbnb en Verzekeringen – Hoe verzekeren?

03 december 2022 door
Airbnb en verzekeringen

AirBnB en verzekeringen, weinig mensen combineren die twee zaken. En dat dat is niet zonder risico! Maar, welk risico? Ik heb toch een inboedelverzekering? En bij mijn eigen huis een opstalverzekering? En de aansprakelijkheid? Welke aansprakelijkheid? Daar heb ik toch ook een verzekering voor in mijn verzekeringspakket? Wat heeft dat met Airbnb te maken? Welnu, je verzekeraar is vaak wat minder enthousiast. Hoe verzekeren, daar gaan we eens naar kijken.

Airbnb en verzekeringen, vaak is er niets geregeld.

Het verhuren van je huis via Airbnb wordt steeds populairder. Zowel de verhuurder als de gast hebben er voordeel bij. De verhuurder verdient wat extra’s en de gast is vaak veel goedkoper uit dan in een hotel. Veel mensen verhuren hun woning (of een deel daarvan) ook, omdat ze het gewoon gezellig vinden. Iedereen wint dus; totdat er iets gebeurt. Er ontstaat schade door toedoen van je gasten. Je verzekeringen zouden dan wel eens ontoereikend kunnen zijn. Want vaak sluiten verzekeraars verhuur gewoon uit(!)

Welke verzekeringen spelen een rol bij het tijdelijk verhuren van je huis.

In beginsel raakt het verhuren via verhuursites  als Airbnb of Wimdu aan vier verzekeringen:

Hoe stellen die verzekeraars zich nu op bij schade als blijkt, dat die is ontstaan terwijl u verhuurde.

De hoofdregel is, dat schaden die zijn ontstaan tijdens verhuur, NIET zijn verzekerd.

Ontstaat er dus brand, of een waterschade, of wordt er ingebroken terwijl je je huis verhuurde: geen dekking. En dat kan natuurlijk rampzalige gevolgen hebben.

Maar het kan nog vervelender worden….

Als er nu eens gast van de trap valt door een losse traploper, of hij brandt zich aan een slecht functionerende heetwaterkraan. De kans is groot, dat je gewoon aansprakelijk wordt gesteld.
Is de schade door een keukenbrandje soms nog te overzien; een flinke letselschade die een gast claimt, kan je meestal echt niet zelf betalen. En als een gast zijn geld nu eens terug wil omdat “alles zo tegen is gevallen” aan uw huis of de buren veroorzaakten geluidsoverlast.

En vergeet ook niet, dat gasten zich slecht kunnen gedragen in je huis. Er worden spullen beschadigd, er wordt gestolen, er worden weer andere mensen uitgenodigd voor “heftige” feestjes, ze veroorzaken zelf overlast voor de buren, enzovoorts.
Ik wil je de moed niet in de schoenen laten zakken, maar duidelijk is wel, dat er toch wat zaken kunnen spelen die je goed moet overwegen, voordat je verhuurt.

Echt passende verzekeringen voor Airbnb zijn er (nog) niet.

Verzekeraars zitten beslist niet te wachten op verhuurrisico’s. Ook zij kennen de verhalen van hotel- en pensioneigenaren over de erbarmelijke staat, waarin mensen hun kamer soms achterlieten. Aan de andere kant erkennen ze ook, dat ze als verzekeringsmaatschappij een maatschappelijke functie hebben.  Ze kunnen hun verzekerde ook niet zomaar, volstrekt onverzekerd bij verhuur, in de steek laten.

En zo ontstaan er langzaam wat initiatieven, al is het nog heel beperkt. Zo zullen schaden als gevolg van diefstal of vandalisme door de huurder altijd wel uitgesloten blijven. Ik ken op dit moment slechts vier verzekeraars die “iets doen” met hun verzekeringen voor de Airbnb. In onderstaande tabel heb ik even wat dekkingen op een rij gezet. Het is de situatie nu: 4 juli 2016 en er gebeurt veel. Die tabel is zeer tijdelijk van aard, maar ik zal proberen om de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij te houden.

AirBnB en Verzekeringen

Dekking bij AirBnBASRAegon Nat.Ned.Centraal-Beh.
Standaard meeverzekerdNeen - wel uitbreiding mogelijk.JaJaNeen - wel uitbreiding mogelijk.
VoorwaardenBeperkt - Belangrijkste schade zoals o.a. brand,
storm, lekkages
Niet bekendBeperkt - Belangrijkste schade zoals o.a. brand,
storm, lekkages
Niet Bekend
Braaksporen aan de woning geëist?JaGeen diefstaldekking(!)JaJa
Eigen RisicoNeenNeenEuro 250,-Neen
Eigen Bewoning geëist?Niet bekendNiet bekendJaJa
Maximale Verhuurtermijn17 weken per jaar30 dagen per jaar2 maanden per jaar60 dagen per jaar
Eisen van toezichtDagelijks, verplicht door verzekerde zelfNeenNeenNeen
Vaste huurder geeistJaNeenNeenNeen
Schriftelijke huurovereenkomst geëist?NeenJaNeenJa
Eisen aan de doelgroepNeenUitsluitend toeristenNeenUitsluitend toeristen + verhuur zelf geregeld via boekingssite

Zoals je ziet, heb ik de aansprakelijkheidsverzekering (de AVP), eigenlijk de belangrijkste, nog niet eens meegenomen. Ik weet het gewoon nog niet. Van rechtsbijstandsverzekeraars weet ik, dat die nu nog niets doen met het verschijnsel Airbnb. Een gast in rechte aanspreken kan altijd natuurlijk, maar nog niet met een verzekering.

Dus: je huis verhuren via Airbnb? Check je verzekeringen en/of sluit een nieuw pakket.

Overweeg je je huis te gaan aanbieden aan toeristen, houd dan in ieder geval voor de verzekeringen de volgende checklist Airbnb bij de hand:

  • informeer altijd je inboedelverzekeraar, bij een eigen huis, ook je opstalverzekeraar;
  • informeer ook altijd je aansprakelijkheidsverzekeraar en eventuele rechtsbijstandsverzekeraar;
  • indien geen dekking mogelijk, of onvoldoende dekking naar je zin? Sluit een dan nieuw pakket. Bovenstaande tabel kan als houvast dienen. Er komen zeker nog maatschappijen bij.

Natuurlijk help ik je daar graag bij. We inventariseren dan samen  je wensen, en dan zoeken we oplossing die bij jouw specifieke situatie past.
Neem daarom gerust contact op, als je verhuur via Airbnb overweegt maar wel met de juiste verzekeringen.

Last but not least: informeer bij je gemeente wat mag en niet mag bij de Airbnb.

Nog een kleine update: vandaag, 1 september 2016, maakte de gemeente Amsterdam bekend om illegale verhuur strenger te gaan aanpakken. Amsterdam stelt, net als vele andere gemeenten strenge eisen aan de Airbnb. Daarover werden recent afspraken gemaakt met het verhuurplatform.

Airbnb en Amsterdam - Hoe verzekeren?

Een ander gevolg van de stijgende populariteit van de particuliere verhuur is, dat er enorme stromen toeristen op af komen. Mensenmassa’s, die voor veel steden niet meer te behappen zijn.
Inmiddels zijn ook met de bekende reissite Booking.com heeft de gemeente Amsterdam gesprekken gevoerd,om gigantische toestroom enigszins onder controle te krijgen.

Er kunnen maxima worden gesteld aan het aantal personen dat tegelijk aanwezig is, aan de duur van de verhuur enzovoorts. Soms worden huizen het gehele jaar verhuurd en het komt ook voor, dat er “grote groepen” in de panden aanwezig zijn. Klachten van de buurt over bijvoorbeeld geluidsoverlast, brengen je dan al snel in beeld. Amsterdam verhoogde vandaag de boete voor illegale verhuur naar ruim Euro 20.000,-

De Airbnb kan dus een leuke en lucratieve activiteit zijn, maar zet het professioneel op. Niet alleen wat betreft de verzekeringen, maar ook met de buitenwereld.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Depremievergelijker.nl
Average rating:  
 0 reviews
Naar boven