Is een barbecue een meubel of….een barbecue?

05 april 2017 door
BBQ gestolen en inbvoedelverzekering

Is een barbecue een meubel of niet; Wie bedenkt zo’n vraag. Toch was er in maart dit jaar, een hoop om te doen bij het KiFid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Er was door een verzekeraar namelijk een diefstalschade van twee barbecues afgewezen. De verzekerde diende daarom een klacht in tegen inboedelverzekeraar Aegon, bij het KiFid. Hij eiste vergoeding van zijn peperdure, zogenaamde Big Green Eggs. De inboedelverzekering bood namelijk geen dekking.

Is onze geliefde barbecue een meubel, of niet….

Waar ging het nu precies om. De gedupeerde verzekerde claimde een bedrag van bijna drieduizend Euro van Aegon.
Zijn twee barbecues namelijk, waren ’s nachts gestolen uit zijn tuin. En omdat de verzekeraar in de polisvoorwaarden had staan, dat tuinmeubelen (buiten de woning) ook gedekt waren tegen diefstal, leek de zaak duidelijk.
De verzekeraar echter, zag dit toch anders, en weigerde vergoeding. En wel om de volgende twee redenen:

  • een barbecue is een kooktoestel, een grill, een apparaat om te roosteren, en dus geen (tuin)meubelstuk;
  • in vrijwel alle voorwaarden van verzekeringen wordt bepaald, dat verzekerde al het redelijke moet doen om schade te voorkomen. Zulke peperdure barbecues ’s nachts onbeheerd achterlaten in de tuin, is vragen om problemen, zo stelt Aegon.

Waarom is een BBQ geen meubel voor de inboedelverzekering?

Het Kifid gaf de verzekeraar in deze zaak gelijk.

Men was het met Aegon eens, dat een apparaat om voedsel te bereiden, niet kan worden gezien als meubel. De Dikke van Dale moest er zelfs aan te pas komen om na te gaan, wat er in de Nederlandse taal nu precies onder een meubel moet worden verstaan.
Het oude eerbiedwaardige woordenboek beschrijft een meubel als huisraad zoals tafels, stoelen, bedden, kasten enzovoorts. Objecten dus, om een interieur mee in te richten, mee aan te kleden.
Een kooktoestel als een barbecue, is een gebruiksvoorwerp. Net als een mixer of een TV, en dus geen meubel.
Het Kifid heeft dus duidelijk aansluiting gezocht bij het dagelijks spraakgebruik, wanneer men het over “meubelen” heeft.
Daarmee was de zaak eigenlijk al afgedaan.

Berg een (dure) barbecue dus altijd goed op. De volledige uitspraak van Kifid over de gestolen barbecues van maart 2017 vindt u hier:
Uitspraak Kifid Gestolen barbecue.

Snel een uitgekiende verzekering voor uw inboedel berekenen en vergelijken?
Bij Depremievergelijker.nl heeft u inboedelverzekeringen snel op een rij. Maar pas op de BBQ !

Naar boven