Tas geroofd? Geef de juiste maten op!

30 september 2021 door
Tas-Geroofd-Louis-Vuiton

De kerstdagen van 2020 waren nog maar net voorbij, en juist in die tijd van licht, huiselijkheid en warmte, wordt bruut je tas geroofd op straat. En niet zomaar een tas, maar een fraai exemplaar van Louis Vuitton. Met inhoud natuurlijk, waaronder nog een toilettas van hetzelfde merk, en nog een brilletje. Een nogal duur, Frans brilletje. Van de firma Cartier. En Airpods, die zaten ook nog in de geroofde tas. De dame in kwestie was natuurlijk helemaal ontdaan. Zo zielig, zo sneu. Enfin, eerst maar eens keurig aangifte doen en dan: op naar de verzekering. Van haar vader, die zijn inboedelverzekering bij Achmea had onder gebracht. Daar was ook een zogenaamde “buiten de deur-dekking” meeverzekerd. Gelukkig maar….

Is je tas geroofd, gaat die verzekeraar weer moeilijk doen.

Achmea krijgt een claim binnen van de tas en van de toilettas van ons aller vriend Vuitton. De gezamenlijke waarde bedraagt maar liefst € 2.700,- (€ 2.350,- respectievelijk € 350,- ) De bril van Cartier was aangeschaft voor € 1.735,- En er waren ook nog wat snuisterijen ontvreemd. Een goede kerst voor de straatrover, want we gingen al snel richting € 4.500,-

Als Achmea de keurig aangeleverde aankoopbewijzen gaat controleren, blijkt dat er iets niet klopt: het type toilettas is aanmerkelijke groter dan de tas waarin deze was opgeborgen. Achmea vermoedt fraude, en informeert maar eens bij de beroofde dame, hoe dat zit. Zij verklaart, dat ze per ongeluk de verkeerde nota heeft gezonden. Kan gebeuren…..toch? Op de nieuwe nota die zij zendt, staat echter een bruine (kleinere) toilettas, terwijl zij een zwarte als geroofd had opgegeven. Wat een gezeur toch allemaal als je tas is geroofd.

Als je tas is geroofd, wil je aandacht. Die kan je die ook krijgen….

Los van de hoogte van de claim, vindt Achmea het toch allemaal verdacht. Verschillende lezingen van je verhaal leveren je altijd extra aandacht op, en komen je geloofwaardigheid niet ten goede. De ingezonden aankoopbewijzen worden dus maar eens extra tegen het licht gehouden. En dan gaat het helemaal mis….voor de dame dan.

De dame overlegt op 28 december 2020 (één dag nadat haar tas was geroofd)

  • een factuur van Louis Vuitton voor de tas, gekocht bij De Bijenkorf, van € 2.450,-
  • en een factuur (ook van Vuitton) van € 350,- (zwarte toilettas)
  • en later, 20 januari 2021, nog een foto van het aankoopbewijs van de Air pods bij Bol. com.

Van de Cartier-bril zijn op dat moment nog geen stukken aanwezig.

De verzekeraar legde de facturen echter voor aan de firma Louis Vuitton zelf. En het bedrijf verklaart schriftelijk, dat de facturen niet op naam van de betreffende dame zijn opgemaakt en overduidelijk vervalst zijn. Bol.com verklaart wat later hetzelfde: de Airpods zijn er nooit besteld.

Achmea wijst de claim van de tas die werd geroofd af, omdat verzekerde heeft gelogen en nota’s heeft vervalst. Ook deelt de verzekeraar deze dame mede, dat zij zal worden opgenomen in het interne Incidentenregister voor de duur van acht jaar. Ook zal zij worden opgenomen in het zogenaamde EVR, het Externe Verwijzingen Register. Dit betekent dat zij acht jaar lang intern bij Achmea geregistreerd blijft voor deze fraude. En ook, dat deze melding drie jaar zichtbaar blijft voor andere verzekeraars. Op de zwarte lijst dus. Zie dan nog maar eens een verzekering elders af te sluiten!

De dame gaat klagen bij het Kifid over haar geroofde tas.

Geloof het of niet, maar de verzekerde dame denkt dat de aanval nog altijd de beste verdediging is. Zij dient een klacht in bij Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, het KiFid. Zij zou zaken nu niet meer bij de Bijenkorf hebben gekocht, maar op Marktplaats. Daar zou bijvoorbeeld één van de vervalste nota’s vandaan komen. In feite was zij dus zelf opgelicht. En zo waren er nog wat verhalen over de aankoop van de tas die was geroofd.

Zij eist daarom, dat Achmea de gehele schade vergoedt, vermeerderd met de wettelijke rente. Ook sommeert ze Achmea om de registraties over haar onmiddellijk te verwijderen.

Het Kifid echter, is het volledig met verzekeraars eens. De dame moet daarom ook de extra onderzoekskosten van Achmea betalen van € 493,-

Pikant detail, de dame wiens tas werd geroofd, werkt in een hogere functie bij een grote bank. Mede daarom, rekent het Kifid haar deze fraude extra aan. Iemand die bij een financiële instelling werkt, dient altijd integer te handelen. Het is niet uitgesloten, dat haar werkgever gevolgen verbindt aan deze zaak….

Fraude met verzekeringen kost ons allen veel geld.

Mensen die frauderen met verzekeringen jagen de premies op. Verzekeraars zijn commerciële instellingen, en willen geld verdienen. Ze moeten ook geld verdienen, want er moet natuurlijk altijd op gerekend kunnen worden, dat schaden betaald kunnen worden. Niemand wil immers verzekerd zijn, bij een armlastige verzekeraar. En fraude, zoals met die geroofde tas, komt helaas vaak voor. In 2020 bijvoorbeeld, werd er voor 88 miljoen aan verzekeringsfraude opgespoord.

De gehele uitspraak van het Kifid met alle details vindt u hier: Straatroof-Tas-Uitspraak-Kifid-2021-0724

Naar boven