Cijfers over het verzekeringswezen imponeren

16 februari 2017 door

Cijfers over het verzekeringswezen en de hoge gebouwenCijfers over het verzekeringswezen lijken weinig mensen te interesseren, behalve als je zelf in de branche werkt misschien. En toch, al pratende met verzekerden, heeft die grote en machtige verzekeringswereld naast het gebruikelijke wantrouwen, kennelijk ook iets magisch. De wereld van de miljoenen, de miljarden, de grote gebouwen en het echt grote geld. Een wereld, die zowel veel scepsis, als veel vertrouwen oproept. Dat blijft altijd een spagaat van het menselijk brein. Maar waar hebben we het nu eigenlijk over, als we de verzekeringswereld in cijfers vatten. Dan wordt alles groot. Heel groot.

Cijfers over het verzekeringswezen imponeren.

Cijfers over verzekeringen, om het zo eens te zeggen, worden door het Verbond van Verzekeraars jaarlijks gepubliceerd. En dan komt alles samen. Het rapport bevat eigenlijk best interessante informatie voor de consument. De cijfers geven bijvoorbeeld inzicht in:

  • wat is het aantal assurantietussenpersonen in Nederland;
  • hoeveel verzekeraars zijn er eigenlijk;
  • wat is de grootse verzekeraar;
  • hoeveel polissen lopen er;
  • wat wordt er gemiddeld per polis aan premie betaald;
  • wat wordt er betaald aan schaden.

Je krijgt dan een beetje een idee over deze enorme industrie, waar je toch veel mee te maken hebt. Vaak zonder dat je het zelf beseft. Je ziet op je dagafschriften regelmatig de betaalde premies terug. Je hebt eens een schade, je schaft een auto aan die je wilt verzekeren, of je koopt een huis. Verzekeringen spelen op de één of andere manier altijd een rol in je leven.

Cijfers over verzekeringen, alles wordt groot, groter, grootst

Als ik zo eens door het rapport blader, gaat het inderdaad om groot geld. Niet meer in termen van miljoenen, maar miljarden. In het rapport, van 2015, staat bijvoorbeeld een aardige samenvatting over het jaar 2014:

-er werd rond de 74 miljard Euro aan premies omgezet(!)
-per dag werd er door verzekeraars Euro 200 miljoen betaald aan personen en bedrijven;
-verzekeraars hebben in Nederland zo’n 50.000 mensen in dienst;
-het belegde vermogen bedroeg 460 miljard.

En daar voel je dan wederom zo’n tegenstrijdigheid. Enerzijds ben je in financieel opzicht dan maar een nietig wezentje en dat roept onbehagen op. Anderzijds, laten we daar eerlijk in zijn, wie wil er verzekerd zijn bij een klein, (net zo nietig) bedrijfje. Je moet er toch niet aan denken dat men je gestolen auto niet kan vergoeden. Of een forse stormschade aan je huis. Een reactie als “sorry, we moeten eerst even een jaartje sparen voor uw claim”

Hoe dan ook, angst voor een claim die niet betaald kan worden, hoeven we niet snel te hebben. Verzekeren betekent “zeker maken” en dat lukt bij de Nederlandse verzekeraars toch heel aardig. Cijfers over het verzekeringswezen imponeren. Eigenlijk…gelukkig maar.

Het volledige rapport over 2015 kan je downloaden via Cijfers over verzekeringen.

Naar boven