Nederlanders het angstigste volk ter wereld?

13 februari 2017 door

Nederlanders het angstigste volk, betalen veel aan verzekeringenZijn Nederlanders het angstigste volk? Lopen wij overal voor weg? Proberen we ieder risico zoveel mogelijk te vermijden? Of proberen we ons in ieder geval, zo goed mogelijk tegen praktisch ieder onheil te beschermen? Als je de cijfers mag geloven wel. Onze angst zou blijken, uit de enorme bedragen die we aan verzekeringen besteden. Die bedragen zouden tot de hoogsten ter wereld behoren. Verzekeringen worden ons niet “aangesmeerd” zoals we dat graag als excuus opvoeren. Neen, gretig kiezen we er zelf voor, om veel uit te geven aan verzekeringen.

Nederlanders het angstigste volk dat zich met polissen beschermt?

In de jaren tot 2012 gaven we jaarlijks al snel zo’n vijf procent van ons inkomen uit, aan verzekeringen. Sindsdien daalde dat wel een beetje naar circa vier procent, maar het is nog altijd stevig. Zeker als we het vergelijken met een aantal andere landen. Nederlanders zouden in elk geval het meeste uitgeven aan verzekeringen van alle EU-landen. We moeten alleen Zwitserland laten voorgaan. Als je de volgende twee grafieken bekijkt van Insurance-Europe.eu lijken Nederlanders inderdaad het angstigste volk, gemeten naar de verzekeringsgraad dan.

Nederlanders het angstigste volk - Betaalde verzekeringspremies per hoofd van de bevolking

Voor Nederland zou het premievolume uitkomen op zo’n Euro 4.300,-  per jaar per hoofd van de bevolking en dat is een zeer behoorlijk bedrag.
Maar veel is niet wat het lijkt in grafieken. En ook hier zit er een addertje onder het gras: onze zorgverzekering.

Nederlanders zijn niet zo angstig als het lijkt.

Op de bovengenoemde cijfers is wel wat af te dingen. Meegenomen zijn namelijk de premies voor de zorgverzekering. In Nederland betalen we daar zelf (vanaf 18 jaar) de premie voor. En ook zorgverzekeringen zijn meegenomen in de bovenstaande grafiek. In verreweg de meeste andere landen betalen de mensen geen verzekeringspremie aan een verzekeraar. Daar worden deze premies via belastingen geïnd. Als we dan vervolgens kijken hoeveel we dan nog uitgeven aan verzekeringen, kan je niet meer zeggen dat Nederlanders het angstigste volk zijn.

Betaalde premie per hoofd exclusief zorgverzekering - Nederlanders het angstigste volk

We besteden dan nog zo’n Euro 2.100,- per jaar aan allerlei andere verzekeringen. Je moet daarbij denken aan de autoverzekering, en allerlei woonverzekeringen zoals de inboedelverzekering en de opstalverzekering.

Wat ik zelf nog niet goed begrijp aan deze cijfers, is het verschil tussen de betaalde premies per hoofd van de bevolking met en zonder de zorgverzekering. De zorgverzekering zou dan per persoon op Euro 2.200,- per jaar uitkomen. De basisverzekering, met een redelijk uitgebreide aanvullende verzekering, bedraagt niet veel meer dan Euro 1.500,- Er zal ongetwijfeld een verklaring voor zijn.
Heel Europa vergelijken in één grafiek is zonder compromissen moeilijk lijkt me.

Naar boven