Verzekeringsfraude wordt steeds beter opgespoord

03 maart 2017 door

Verzekeringsfraude is waarschijnlijk begonnen, kort nadat verzekeringen werden bedacht. Vervolgens is het oplichten van verzekeraars een hardnekkig probleem geworden. En gebleven…. Alleen al in Nederland, gaat het om miljoenen aan extra schade als gevolg van verzekeringsfraude. Geld, dat we uiteindelijk samen betalen in de vorm van (hogere) premies. En verzekerden houden niet van stijgende premies. En verzekeraars houden niet van verlies. Zeker niet, als dat komt door schade-uitkeringen, die niet nodig waren geweest. De resultaten staan immers al een aantal behoorlijk onder druk. Daarom wordt de opsporing van fraude met verzekeringen steeds belangrijker voor alle maatschappijen.

Verzekeringsfraude, waarom plegen mensen die?

Zoals naar iedere vorm van criminaliteit, is ook op dit terrein veel onderzoek verricht. Door de jaren heen, blijken een aantal redenen steeds aanwezig te zijn:

  • verzekeringsfraude is niet zo erg, want “ze” hebben geld zat;
  • verzekeraars doen zelf ook van alles, om maar niet te betalen als je schade hebt;
  • frauderen met een verzekering is anoniem, want wie benadeel je nu eigenlijk;
  • iedereen doet het toch, als je de kans krijgt? Net als belastingontduiking;
  • de verleiding is groot en de pakkans wordt klein geacht.

Maar, is dat nu allemaal wel waar. Is iedere verzekeraar zo rijk, dat ze nooit kunnen omvallen. Al worden ze honderd keer per dag opgelicht. Het antwoord is “neen, natuurlijk niet” Het rijkste bedrijf en de rijkste persoon, alles en iedereen kan uiteindelijk bezwijken. En komen verzekeringsmaatschappijen nu echt iedere dag op televisie, omdat er weer honderden schaden niet betaald zijn. Wederom, neen. Dit zijn “overwegingen” van de fraudeur, om de de diefstal goed te praten. Daar zijn mensen nog van te overtuigen, als je fraude met verzekeringen wilt terugdringen.

Lastiger “te behandelen” is het gevoel van sommigen, dat je eigenlijk helemaal niemand besteelt. Het anonieme dus. Want, wie is dat dan, die verzekeraar? Welk gezicht hoort daarbij, en welke stem. Je steelt eigenlijk meer van een “het” dan van een bedrijf van, en met mensen.
Hetzelfde geldt voor het gevoel, dat je eigenlijk toch wel een beetje een dommerik bent, als je niet lekker mee graait van de grote hoop. Van die onmeetbaar rijke en heerlijk anonieme grote hoop. Bijna van “de vijand”
En dan tenslotte die verleiding, die zoete verleiding. Je bent bent bezig een schadeformulier in te vullen, en slechts een klein verticaal streepje voor het werkelijke schadebedrag zetten…dat is al een leuk verschil en wie merkt dat…

Verzekeringsfraude per verzekeringstype - Vergelijking 2015 t.ov. 2016

Type verzekeringVerandering in 2016 t.o.v. 2015 in het aantal zaken.
Motorrijtuigen+35%
Brand+5%
Aansprakelijkheid+11%
Reis+14%
Zorg en Ziektekosten+5%
Rechtsbijstand-4%
Hypotheken+2%
Arbeidsongeschiktheid-23%
Ziekteverzuimpolis+125%
Levensverzekeringen-18%

We worden er uiteindelijk armer van fraude met verzekeringen.

Duidelijker gesteld, we worden er allen armer van. En als verzekeraars je betrappen, volgt meestal een afscheid en royeren ze je gehele verzekeringspakket. Het is dan moeilijk of heel kostbaar, om je weer op nieuw te verzekeren.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Depremievergelijker.nl
Average rating:  
 0 reviews
Naar boven