Motorverzekering en winterstop

06 juli 2016 door

Winterstop en motorverzekeringDe winterstop op de motorverzekering, pas goed op!
Echte motorliefhebbers willen eigenlijk het hele jaar door rijden als de weersomstandigheden het toelaten. In Nederland is dat helaas niet altijd zo.
Motorverzekeraars hebben daarom vaak de mogelijkheid, om de dekking op de motorverzekering gedurende de wintermaanden stil te leggen.

Winterstop en motorverzekering, een gelukkig combinatie?

De premie wordt dan wat lager. Maar er zijn natuurlijk weer wat addertjes…
Het lijkt klantvriendelijk, maar als assurantieadviseur vind ik de hele constructie eigenlijk alleen maar verwarrend. En soms leidt deze zelfs naar de ongewenste situatie, dat men onverzekerd de weg op gaat met de motor. Want hoe lang die winterstop nu precies duurt, wordt soms vergeten. Vergeten, omdat er verschillende regelingen zijn.

Ook in je vrijheid wordt je enigszins beknot; in november bijvoorbeeld kunnen er nog prachtige dagen zijn; of in maart. Ik merk het aan de mailtjes van mijn verzekerden die verzoeken even één dagje dekking te verlenen, want het is heerlijk motorweer….
Als al die winterstop-regelingen nu nog stevige premievoordelen zouden opleveren, is er misschien nog wat voor te zeggen. Maar vooral als je al aardig wat korting hebt opgebouwd, valt die premiebesparing vaak behoorlijk tegen.

Waar moet je bij een winterstop op de motorverzekering echt op letten.

 • Welke wintermaanden worden er nu eigenlijk precies bedoeld….
  Kijk daar maar eens goed naar in de polis. Er zijn verzekeraars die daar de periode 1 december tot 1 maart onder verstaan. Of 15 december tot 1 maart…of….
  Anderen hanteren de officiële wintertijd en zomertijd hetgeen betekent, dat er nog langer geen dekking is.
 • Welke dekking er nu precies geschorst wordt gedurende “de winter”
  In ieder geval het WA-deel van de motorverzekering en dat brengt grote risico’s met zich mee als u toch gaat rijden.
  Maar hoe zit het met de dekking als u ook nog Beperkt-casco of volledig-casco verzekerd bent…
  Er zijn regelingen, waarbij deze dekking dan wèl doorloopt (denk bijvoorbeeld aan diefstal en brand) maar het is niet altijd vanzelfsprekend.
  Om het nog verwarrender te maken: er zijn ook regelingen waarbij het WA-deel stopt maar, als u deze heeft, De Volledig-Casco-dekking doorloopt, behalve het rijrisico. Dus: wel brand, storm, diefstal e.d. maar niet het botsen, slippen, van de weg raken, aanrijdingen.

Een motorverzekering die het gehele jaar dekking biedt en die u verder zelf ongemoeid laat, ook in de winter,  heeft daarom mijn voorkeur.
Immers: Bij verzekeringen die wel het gehele jaar dekking bieden, en die u vervolgens zelf laat opschorten voor de winterperiode, worden vaak alle dekkingen opgeschort!

Conclusie

De premieverschillen tussen verzekeringen met of zonder winterdekking zijn vaak (zeer) gering. Bij een volledige jaardekking zonder winterstop kan je altijd van je motor genieten.
November en februari/maart kunnen al mooie dagen hebben en een motorritje kan dan zo aangenaam zijn.
Dat er op zo’n moment geen dekking is door de winterstop op de polis, kan dan zomaar even vergeten worden….

Een goede motorverzekering vergelijken? Bij Depremievergelijker.nl vind je snel een scherpe premie.

z Naar boven