Motorverzekering met winterstop

Winterstop op je motorverzekering altijd verstandig?

De winterstop op de motorverzekering kan een korting op de premie opleveren. Maar, er zitten ook gevaren aan. Echte motorliefhebbers willen eigenlijk het hele jaar door rijden. Als het kan met het weer natuurlijk. In Nederland is dat helaas niet altijd zo. Motorverzekeraars bieden daarom vaak de mogelijkheid, om de dekking op de motorverzekering in de wintermaanden stil te leggen.

Winterstop en motorverzekering, een gelukkig combinatie?

De premie wordt wat lager door de winterstop. Maar er zijn natuurlijk weer wat addertjes…
Het lijkt klantvriendelijk, maar als assurantieadviseur vind ik die hele winterstop eigenlijk alleen maar verwarrend. En soms leidt die zelfs tot de ongewenste situaties. Dat men onverzekerd de weg op gaat met de motor bijvoorbeeld. Want hoe lang hun winterstop nu precies duurt, vergeten mensen soms. En dat komt, omdat er verschillende regelingen zijn bij de motorverzekeraars.

Ook in je vrijheid word je nogal beknot. Want in november bijvoorbeeld, kunnen er nog prachtige dagen zijn. En in maart begint het alweer. Ik merk het aan de mailtjes van mijn verzekerden die verzoeken even één dagje dekking te verlenen, want het is nu zo’n heerlijk motorweer….en dat kost dan gelijk weer geld.
Als al die winterstop-regelingen nu nog stevige premievoordelen zouden opleveren, is er misschien nog wat voor te zeggen. Maar vooral als je al aardig wat korting hebt opgebouwd, valt die premiebesparing vaak behoorlijk tegen.

Wanneer ben je niet verzekerd met een winterstop op je motor?

Welke wintermaanden bedoelen verzekeraars nu eigenlijk precies?
Kijk daar maar eens goed naar in de polisvoorwaarden. Er zijn verzekeraars die daar de periode van 1 december tot 1 maart onder verstaan. Of 15 december tot 1 maart…of….
Anderen hanteren de officiële wintertijd en zomertijd. Dus dat betekent, dat er nog langer geen dekking is op de motorverzekering met winterstop!

Welke dekking schorsen motorverzekeraars tijdens “de winter”

In elk geval het WA-deel van de motorverzekering. En dat brengt grote risico’s met zich mee, als je toch gaat rijden. Want als je dan schade veroorzaakt aan anderen, moet je daar zelf voor opdraaien.

Maar hoe zit het met de dekking, als je ook nog Beperkt-casco of Volledig-Casco verzekerd bent?

Er zijn regelingen voor de winterstop, waarbij deze dekking dan wèl doorloopt (denk bijvoorbeeld aan diefstal en brand) en dat kan zeker zinvol zijn. Die risico’s blijf je immers gewoon lopen. Maar, het is niet altijd vanzelfsprekend.

Als uw WA-Volledig-Casco verzekerd bent (All Risks) en het WA-deel wordt stilgelegd, kan het nog ingewikkelder zijn. Soms bent u nog wel verzekerd tegen brand, storm, diefstal en dergelijke. Echter, en daar moet u goed op letten, bent u dan niet meer verzekerd voor botsen, slippen, van de weg raken, en aanrijdingen. Dus, eigenlijk alles wat met het rijden te maken heeft, is niet meer verzekerd.

Een motorverzekering die het gehele jaar dekking biedt en die u verder zelf ongemoeid laat, ook in de winter,  heeft daarom mijn voorkeur.

Toch maar het gehele jaar verzekeren zonder winterstop?

De verschillen in premie tussen verzekeringen mèt, of zonder winterdekking zijn vaak (zeer) klein. En, met een volledige jaardekking zonder winterstop, kan je altijd van je motor genieten. Want november, en de maanden februari en maart, kunnen al mooie dagen hebben. En een motorritje kan dan zo aangenaam zijn. Maar dat er op zo’n moment geen dekking is, als je een winterstop hebt, kan je dan zomaar even vergeten….De vraag, welke motorverzekering dus het beste voor je is, is daarmee wel beantwoord. Ik zou er nog eens heel goed over nadenken. Over die hele winterstop!

Een voordelige motorverzekering? Krijg hier direct de scherpe premies.

Naar boven