Doe maar gewoon….ook met verzekeringen

09 september 2019 door

Doe maar gewoon, ook met verzekeringen en voorkom onnodige verzekeringen en overbodige verzekeringen.Doe maar gewoon, want “gewoon” zijn, vinden we zo’n typisch Nederlandse, zeer goede, eigenschap.
Ik ben er zelf niet zo’n liefhebber van. Om altijd maar nuchter en gewoon te doen.
In het besef dat een zekere matigheid, op alle terreinen van het leven, veel ellende kan voorkomen, moeten we het ook niet overdrijven.
Een beetje jus op de aardappelen, maken onze Hollandse knollen toch net wat lekkerder.
Maar, inderdaad, met sommige zaken kan je niet genoeg “gewoon doen”. Zoals met verzekeringen bijvoorbeeld, waar overdrijving altijd op de loer ligt. Mensen krijgen op die manier overbodige verzekeringen, of dubbele verzekeringen, en dat is zonde van het geld.

Doe maar gewoon met verzekeringen.

Sommige mensen proberen iedere cent premie uit een verzekering te persen, hoe goedkoper hoe beter. Maar net als die aardappelen, of auto’s of keukenapparaten, niet alles is hetzelfde; ook verzekeringen niet. Er bestaan tussen verzekeraars en hun polisvoorwaarden zeker verschillen, en zo kan goedkoop ook duurkoop blijken.

Het omgekeerde komt ook voor, als mensen een zekere obsessie voor zekerheid hebben ontwikkeld. Al dan niet aangespoord door (foute!) adviseurs, wordt wel zo’n beetje alles verzekerd, wat te verzekeren valt. Met bijbehorende premielasten natuurlijk, om van de enorme stapel polissen nog maar te zwijgen.
Doe maar gewoon, al die verzekeringen afsluiten, want je weet het nooit in het leven….tja.
Maar zo doe je wel op de verkeerde manier “gewoon” en is angst, zoals altijd, een slechte raadgever.

Het basisprincipe van verzekeringen wordt vaak vergeten.

Het basisprincipe van verzekeren blijft: verzeker alleen die risico’s die je zelf niet kan dragen.
Dus hangt het sterk samen met je eigen vermogenspositie.
Een scholier bijvoorbeeld, die een jaar lang met bijbaantjes een dure smartphone bij elkaar heeft gespaard, heeft zeker baat bij een telefoonverzekering. Zo’n apparaat kan immers, niet op korte termijn voor een tweede keer worden gekocht. Voor iemand die drie modaal verdient, is het verlies van zijn telefoon heel akelig, maar natuurlijk niet zo’n drama als voor onze dappere scholier.
Echter, voor de meeste mensen zijn verzekeringen voor telefoons, tablets, brillen, golfuitrustingen, tennisspullen enzovoorts, echt niet direct nodig. Het verlies van een bril leidt niet direct tot huisuitzetting. Volstrekt overbodige verzekeringen dus.

Doe ook maar gewoon met de overige verzekeringen.

Overdrijven met verzekeringen komt niet alleen voor bij bovengenoemde “regelingen” voor van alles en nog wat. Bij bijvoorbeeld inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen (en zo zijn veel meer voorbeelden!) zijn soms onafzienbare opsommingen aan dekkingen te zien, die niet echt overdacht zijn. En ik druk het maar netjes uit.
Er worden zonnepanelen meeverzekerd die men niet heeft, of bijgebouwen tot wel 125 m2 die er helemaal niet zijn.Glasverzekeringen bij huurhuizen, ook zo’n voorbeeld, zijn niet altijd noodzakelijk. Of aansprakelijkheidsverzekeringen, waar ook de kinderen nog op verzekerd zijn, die al lang op zichzelf wonen,

Autoverzekeringen: kijk ook daar nog eens goed naar.

Ook zie ik autoverzekeringen met een onvoorstelbare overkill aan dekkingen die helemaal niet (meer) bij de eigenaar passen. Zoals ik onlangs zag bij een mevrouw, 69 jaar jong, die haar toen dertien jaar oude Volkswagen Golf ter verzekering aanbood bij mijn kantoor.
Op de oude polis prijkten de volgende dekkingen:

  • WA-volledig-casco;
  • Ongevallen-inzittenden;
  • Schade-Inzittenden;
  • Pechhulp;
  • Rechtsbijstand:
  • Nieuwwaarde-regeling (jawel, echt waar)

Die volledig-casco-dekking, was natuurlijk onzinnig gezien de waarde van de auto. De ongevallendekkingen vond ik twijfelachtig,
in ieder geval om beide vormen te verzekeren. Voorts bleek ze jarenlang een volledige gezinsrechtsbijstandsdekking te hebben, inclusief motorrijtuigen. Ook de pechhulp was dubbel geregeld, vanwege haar lidmaatschap bij de ANWB. De dure nieuwwaarde-regeling voor deze Golf, laat ik hier maar onbesproken….ongelofelijk. Veel dubbele verzekeringen dus.

Lees er meer over in zijn al die dekkingen wel nodig?

Reisverzekeringen en rechtsbijstandsverzekeringen: nog eens goed bekijken.

Rechtsbijstandsverzekeringen kan je heel goed splitsen in verschillende onderdelen. Heb je een boot, heb je buren, werk je in loondienst, beschik je over (enig) vermogen enzovoorts.
Je kan het allemaal in- en uitsluiten in zo’n verzekering, maar ik zie nog vaak erg dure polissen waar veel te veel op verzekerd is. Niet altijd zijn alle verkrijgbare dekkingen nodig.

Met reisverzekeringen precies hetzelfde: kijk kritisch of alle onderdelen wel nodig zijn. Hoe meer je meeverzekerd, hoe hoger de premie.

  • Automobilistenhulp bijvoorbeeld: voorziet de autoverzekering hier al niet in?
  • Ongevallendekking: loopt er al een ongevallendekking in het verzekeringspakket?
  • Zakenreisverzekering: heeft een eventuele werkgever al een dergelijke regeling?

Verzeker doordacht, en voorkom overbodige verzekeringen.

Er zijn zeker goede pakketverzekeringen waarbij dekkingen elkaar niet overlappen. Om te komen tot een goed pakket, moeten de juiste vragen gesteld worden om in kaart te brengen, waar u nu precies risico loopt, en hoe groot dat dan wel is. Soms verdwijnen er honderden euro’s premie aan een wirwar van verzekeringen. die onnodig zijn. Doe maar gewoon, ook met verzekeringen dus.

Ik help graag.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven