De herfstverzekering en de Oliebollenpolis

06 september 2016 door
Oliebollenpolis, één van de vele onnodige verzekeringen?

Verzekeringen zijn nodig.

Het woord “onmisbaar” wil ik niet in de mond nemen, maar zonder verzekeringen leef je ook. Mits wel steeds tijdig gegeten, gedronken, en regelmatig ademgehaald natuurlijk…
We hebben wel een paar verplichte verzekeringen waar we ook niet buiten kunnen. Zo zijn daar de zorgverzekering, en de aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen zoals de autoverzekering bijvoorbeeld. En oh ja, de bank eist bij je hypotheek een opstalverzekering. Stel dat hun onderpand afbrandt. Maar verder….zijn er veel onnodige verzekeringen.

De herfstverzekering en de Oliebollenpolis.

Nu de vakanties voorbij zijn, en de herfst en de feestdagen in aantocht zijn, worden veel mensen wat somber. Het uitdunnen van je polismap kan weer tot wat blijdschap leiden. Een herfstverzekering en een oliebollenpolis zal je er, hoop ik, niet in aantreffen, maar er kunnen stiekem toch wat onnodige verzekeringen tussen geslopen zijn. Net iets te snel “JA…IK WIL” gezegd tegen een verkoper, vlak na een fijne aankoop. Want die nieuwe telefoon, bril of Golfstick, moeten toch goed beschermd worden.

Onnodige verzekeringen blijven een hardnekkig verschijnsel.

Inmiddels honderden jaren geleden, ontstonden de eerste professionele verzekeringen, om de gevolgen van bepaalde rampen af te dekken. Het ging daarbij veelal om schepen en de lading. Bij het transport over zee was al snel zoveel geld gemoeid, dat het verlies van schip en lading het (financiële) einde van zowel de reder als de ladingeigenaren kon betekenen.

Er werd dus verzekerd tegen die voorvallen, waarvan men de gevolgen niet zelf kon dragen. En daar draait het nog steeds om, als je een verzekering gaat afsluiten.

Houd dat dus, als je je polissen weer eens bekijkt, steeds goed in het achterhoofd. Hoogstwaarschijnlijk kunnen er dan wel wat onnodige verzekeringen uit.

Welke “zekerheden”  kunnen vaak als onnodige verzekeringen worden gezien?

Het gaat dan vaak om verzekeringen die slechts een relatief klein belang verzekeren. Bij schade is het jammer, heel jammer, als er schade is. Maar het is niet zo, dat je gelijk compleet geruïneerd bent. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de:

Hole in One geslagen en dan een taart volgens de polis? Een onnodige verzekering!
  • smartphoneverzekering;
  • brillenverzekering;
  • computerverzekering;
  • hole in one-verzekering (jawel !)
  • extra garantieverzekeringen;
  • sportuitrustingverzekering.

Je kunt er zeker zelf ook nog wel wat verzinnen, die je in het verleden misschien eh…”aangeboden” kreeg. Het zijn vaak volstrekt onnodige verzekeringen. En, met aardige premies…voor de verzekeraar dan. Ik zie vaak stevige eigen risico’s, hoge afschrijvingspercentages en soms schandalig beperkte voorwaarden. En, vaak zijn bijvoorbeeld telefoons, ook op de één andere manier al verzekerd op de inboedelverzekering (mits met de Meest Uitgebreide dekking) In ieder geval binnenshuis.

Verzeker alleen dat, wat een groot financieel belang voor je betekent.

Zoals je aansprakelijkheid, <ahref=”https://www.depremievergelijker.nl/pakketverzekering/inboedelverzekering/”>inboedel en je huis. Een goede rechtsbijstandsverzekering kan heel zinvol zijn, natuurlijk los van de eerder genoemde verplichte verzekeringen. Kijk voor al het overige steeds kritisch of het echt nodig is. Een verzekering tegen teveel donkere herfstdagen, de gelukkig (nog) niet bestaande herfstverzekering, of een oliebollenpolis die uitkeert bij te weinig krenten, zijn even onzinnig als zo’n telefoonverzekering, die na een jaar al bijna niets meer uitkeert bij schade.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Depremievergelijker.nl
Average rating:  
 0 reviews
Naar boven