Taxatie Oldtimer

De taxatie van een oldtimer nader belicht.

Voor de verzekering van een oldtimer, en wel voor de casco-verzekering, wordt door de betreffende verzekeraar vaak een taxatierapport gevraagd, opgemaakt door een erkend taxateur die een “taxatie oldtimer” mag en kan verrichten. Dat voorkomt bij schade veel ellende. Een goede oldimer taxateur taxeert uw klassieker confom de bepalingen in de wet en wel artikel 7:960.

Een oldtimer blijft iets bijzonders en vraagt ook een andere autoverzekering. Niet zelden vertegenwoordigen dit soort auto’s een aanzienlijke waarde; vooral voor de eigenaar. Bij totaal verlies, bij een aanrijdingsschade of bij brand kunnen zoals u begrijpt ernstige discussies ontstaan over de waarde van uw oldtimer en dat kan bij het sluiten van een verzekering natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest. Met de taxatie oldtimer in de hand, worden deze narigheid voorkomen bij uw oldtimerverzekering.

Zijn alle oude auto’s oldtimer ?

Neen, er worden door verzekeraars verschillende criteria gebruikt. Soms zijn auto’s oldtimer als ze 20 jaar oud zijn terwijl ook wel 25 jaar als crtiterium kan gelden. Ook de waarden lopen, afhankelijk van de staat, zeer sterk uiteen. Een Mercedes oldtimer, een BMW oldtimer of een Porsche Oldtimer kunnen in matige tot slechte staat veel minder waard zijn dan een perfect gerestaureerde Renault oldtimer. U vindt wellicht dat we met deze constatering wel heel veel open deuren  intrappen, maar u moest eens weten hoeveel misverstanden er bij schade zijn ontstaan door allerlei vooroordelen over merken en restauratiestaat van oldtimers. Een goed goede taxatie van de oldtimer had dit voorkomen.

Hoe lang is een taxatie oldtimer geldig?

Dit hangt in beginsel van de maatschappij af. Meestal zijn verzekeraars die een oldtimerverzekering voeren bereid om gedurende drie jaar de taxatiewaarde aan te houden bij schade. Twee jaar komt echter ook voor en Depremievergelijke.nl adviseert u daaromtrent graag. De kosten van een deugdelijke taxatie oldtimers liggen ca. tussen de € 125,- en € 185,-

Taxatie alleen zinvol bij een (beperkte) Cascodekking?

Dit is een hardnekkig misverstand. Ook als u alleen een WA-verzekering afsluit voor uw auto, is het bezit van een taxatierapport zinvol. Als u aangereden wordt, is de schadevaststelling niet zelden een bron van onenigheid. De auto is voor u veel waard terwijl een tegenpartij het voertuig ziet als “een oude auto” Bent u zelf in het bezit van een deugdelijk rapport van een erkend deskundige, dat staat u al veel sterker! Als u een taxatierapport laat opmaken, wordt uw oldtimer op diverse fronten nauwkeurig bekeken. Het gaat dan om de algehele staat en de algemene indruk .Het is geen technische keurig. Hier vindt u een voorbeeld van een taxatierapport voor een oldtimer.

Gelijk aan de slag met uw oldtimerverzekering?

(Het laden van de module Klassiekerverzekering kan enige seconden duren….)

Naar boven