Seksuele Gedragingen en de Aansprakelijkheidsverzekering
Ontucht, verkrachting, seksuele intimidatie en aanranding, we lezen er in media helaas steeds vaker over. De dader veroorzaakt veel (psychische) schade en wie betaalt die? De dader? Of zijn verzekering? Wat zijn de gevolgen van (onrechtmatige) seksuele gedragingen voor de aansprakelijkheidsverzekering? En, is er dekking voor de ontstane schade?
Schade door ongewenste seksuele gedragingen wordt steeds meer verhaald op de dader.
Behalve dat de dader (hopelijk) wel in aanraking kwam met het strafrecht, bleef vele decennia lang, de schade van het slachtoffer op de achtergrond. En dit betekende, dat die met alle (veelal) psychische ellende bleef zitten.
Gelukkig is er veel veranderd binnen de wetgeving en rechtspraak. En dus is er een veel actievere rol van het slachtoffer mogelijk gemaakt, om de schade op de dader te verhalen.
Dat zo’n dader doorgaans wettelijk aansprakelijk is, is duidelijk. Daarom kwam ook de vraag naar boven, of diens aansprakelijkheidsverzekeraar voor deze schade moest opkomen. Er volgden immers steeds meer claims.
Om een aantal begrijpelijke redenen hebben aansprakelijkheidsverzekeraars besloten, om ongewenste seksuele gedragingen uit te sluiten van de dekking. Dit geldt voor zowel de
- Particuliere Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) als voor de
- Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB)
Speelt de particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) een rol?
Deze vraag is snel te beantwoorden: neen! Verkrachting, seksuele intimidatie enz. zijn immers in strijd met de wet. Daarbij zwijgen we nog maar over de de moraliteit van de dader. Als een particuliere aansprakelijkheidsverzekering de gevolgen van ongewenste seksuele gedragingen toch zou vergoeden, zou dat alleen al van rechtswege nietig zijn. Voorts zou de schijn kunnen worden gewekt, dat de verzekeringsmaatschappijen dit soort claims zien als schaden “als elke andere” De lading is echter totaal anders natuurlijk. Tenslotte zou een verzekering voor dit soort zaken betekenen, dat de dader zijn (civiele) straf alsnog ontloopt omdat zijn AVP dan uitbetaalt.
Wat bepalen de polisvoorwaarden over ongewenste seksuele gedragingen?
In de polisvoorwaarden van de Particuliere Aansprakelijkheidsverzekering (van bijvoorbeeld Rhion) wordt de volgende tekst gebruikt waarmee verzekeraars schaden als gevolg van (illegale) seksuele gedragingen uitsluiten:
Artikel 28 (Voorwaarden AVP2020.06)
Schade door seksuele gedragingen:
Is er aansprakelijkheid voor schade die is veroorzaakt door, of voortkomt uit, seksuele of
seksueel getinte gedragingen van welke aard ook? Dan is dit niet verzekerd.
Dit geldt ook als u in groepsverband betrokken was bij seksuele of seksueel getinte
gedragingen van anderen. Het is ook niet verzekerd als de verzekerde zelf niets doet.
Gebruik van alcohol, medicijnen of drugs is nooit een excuus.
U leest het goed: het woord “groepsverband” valt. Dit een terechte, maar zware beperking van de dekking op de polis. Het doelt op het juridische begrip “groepsaansprakelijkheid” ad art. 6:166 BW. Dit artikel komt er op neer, dat wanneer iemand schade leidt door de gedragingen van een groep, alle leden van de groep hoofdelijk aansprakelijk zijn; ook al verrichtte u zelf geen onrechtmatige handelingen(!)
Neem daarom, altijd onmiddellijk afstand van welke groep dan ook, bij het geringste vermoeden van ongewenste seksuele gedragingen door zo’n groep. U kunt anders ongewild, bij veel narigheid betrokken raken en aan uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering heeft u niets is dat geval.
Een goede is altijd voordeliger af te sluiten binnen een pakketverzekering omdat u dan extra pakketkorting krijgt.