Drone en de verzekering, belangrijk?
Een drone en de verzekering, niet bepaald een combinatie waar je gelijk aan denkt, als je van plan bent om een drone aan te schaffen.
Toch is het is belangrijk, om goed op een rijtje te hebben welke risico’s er spelen. Je kunt namelijk behoorlijke schaden veroorzaken met je nieuwe aanwinst. Ook kan dit nieuwe en spectaculaire luchtvaartuig zelf beschadigd raken natuurlijk.
Welke verzekeringen spelen een rol, en waar moet je op letten. En welke regels gelden er voor het vliegen met drones
De drone en de verzekering, waar hebben we het over?
Misschien heb al je eens gehoord van een droneverzekering. Maar bestaat die al, en waarom zou je die afsluiten.
De risico’s die verbonden zijn met het bezit van, en het vliegen met een drone zijn de volgenden:
- schade aan het toestel zelf;
- schade die je toebrengt aan personen of zaken door de drone.
Een schade aan het toestel zelf.
De drone kan verzekerd zijn op de inboedelverzekering, tegen bijvoorbeeld brand en diefstal. Het moet dan wel gaan om particulier bezit.
Drones voor bedrijfsmatig gebruik, zijn niet onder deze verzekering gedekt. Ook kan er dekking zijn op een reisverzekering.
Echter, schade aan de drone die ontstaat tijdens het vliegen, is op deze verzekeringen niet verzekerd(!) en daarvoor komen er mondjesmaat verzekeringen. Deze droneverzekering dekt dan schade door neerstorten en botsingen. Het eigen risico is vaak hoog, net als de premie.
Die kan al snel tussen de 5% en 15% van de aankoopwaarde bedragen.Zodra er meer bekend is over deze speciale droneverzekering, kom ik er zeker op terug.
Schaden die je met de drone kan veroorzaken.
Als je de drone alleen particulier gebruikt, dus recreatief, is de schade die je met het toesltel kan veroorzaken in beginsel verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, kortweg de AVP.
Kijk je voorwaarden er even goed op na, want als hoofdregel geldt, dat deze verzekeringen schade door een luchtvaartuig uitsluiten(!)
De meeste verzekeraars bepalen echter, dat schade wèl verzekerd is, als het luchtvaartuig niet zwaarder is dan 20 kg, sommige verzekeraars gaan zelfs tot 25 kg.
Op grond van de huidige wettelijke regels, mag een particuliere drone trouwens al niet zwaarder wegen dan 25 kg.
Verwacht wordt, dat dit gewicht in de toekomst stevig omlaag zal gaan, richting 4 kg. Ook dat is dus iets om in de gaten te houden.
Welke regels gelden er voor een particuliere drone.
Hier is de Luchtvaartwet van toepassing alsmede de Regeling Modelvliegen. Volgens deze Regeling is een drone een luchtvaartuig. Dat klinkt heel groots, maar dat is het, wettelijk gezien, toch echt.
Om precies te zijn: “een drone is een luchtvaartuig, dat niet in staat is om een mens te dragen en alleen wordt gebruikt voor luchtvaartvertoning, recreatie of sport”
En voor dit “luchtvaartuig” gelden dan onder andere de volgende regels:
- vliegen is alleen toegestaan bij daglicht;
- er moet voortdurend een goed zicht zijn op het (model)luchtvaartuig;
- je moet altijd voorrang geven aan ieder luchtvoertuig,dat geen modelvliegtuig is;
- de piloot moet maatregelen treffen om te voorkomen dat er botsingen plaatsvinden;
Het is ook voor de aansprakelijkheidsverzekering natuurlijk van groot belang om je aan deze regels te houden.
Verzekeraars kunnen een schade afwijzen, als bijvoorbeeld blijkt dat je ’s nachts een vlucht hebt gemaakt waarbij schade is ontstaan.
Zo zie je, een drone en de verzekering; het heeft meer met elkaar te maken dan het lijkt. Controleer of je aansprakelijkheidsverzekering binnen je verzekeringspakket de juiste dekking biedt.