Huurdersbelang en inboedelverzekering

Huurdersbelang verdient speciale aandacht van u als huurder, van een woning. Onder het huurdersbelang worden al die zaken verstaan, die u in, of aan, uw huurwoning hebt aangebracht. En waarvan u dus eigenaar bent. Toch valt veel daarvan niet onder de verzekerde inboedelgoederen op uw inboedelverzekering. Hoe verzekert u dat dan?

Huurdersbelang krijgt vaak onvoldoende aandacht bij de inboedelverzekering.

Onder zaken waarbij u als eigenaar belang heeft in een huurwoning, uw huurdersbelang dus, maar die niet onder de meeste definities van inboedelgoederen van inboedelverzekeringen vallen, moet u denken aan bijvoorbeeld de volgende aangebrachte aankopen en verbeteringen:

 • eigen metselwerk, granol- en stucwerk en behang
 • zelf gekochte keuken en/of sanitair
 • centrale verwarming die u heeft aangelegd
 • een beveiligingsinstallatie
 • rolluiken
 • gelijmde laminaat/parketvloeren
 • andere woningverbeteringen en aanpassingen.

Buiten de woning, bouwen sommige mensen bijvoorbeeld nog schuttingen of een schuurtje. Zolang dit bouwsels zijn, die naar hun aard duidelijk bestemd zijn om langer ter plaatse te blijven, vallen ook die zaken onder het huurdersbelang.

Waar moet u denken bij de inboedelverzekering?

Veel mensen verfraaien hun huurwoning door de jaren heen. En vaak denken ze dan niet aan de gevolgen voor de inboedelverzekering. Het is daarom zinvol, om zelf eens een lijstje te maken van alle zaken, die u voor uw eigen rekening aan uw huurwoning heeft verbouwd, verbeterd, aangebracht enzovoorts. Vervolgens controleert u uw inboedelverzekering of u laat dat door Depremievergelijker.nl doen. Verzekeraars namelijk, hanteren verschillende dekkingen voor het huurderbelang en de volgende komen het meeste voor:

 • er is helemaal geen regeling (komt weinig voor, maar toch…)
 • een bepaald percentage van het verzekerde inboedelbedrag b.v. 5% of 10%
 • het huurdersbelang wordt beperkt tot een maximum bedrag b.v. € 5.000,-
 • het huurderbelang wordt vergoed als de verzekerde som daarvoor ruimte laat m.a.w., u moet dan al een bepaalde oververzekering hebben.

Als u bij inboedelverzekering berekenen een voor u geschikte inboedelpolis heeft gevonden, en wilt u weten of de door u gekozen verzekering ook uw totale bedrag aan huurdersbelang voldoende dekt, neemt u dan gerust even contact op met ons via Stel uw vraag.

Voor eigenaren van appartementen overigens, speelt een soortgelijke situatie. Via de VVE verzekert men een “standaardbedrag” per appartement. Indien u er later, zoals bovenomschreven, nog allerlei zaken aan verbetert, uitbreidt enz., dient u die wijzigingen apart te verzekeren. Daarvoor is dient de Eigenaarsbelangverzekering.

Wilt u op voorhand al polisvoorwaarden controleren, dan zijn de volgende links op Depremievergelijker.nl voor u ook handig:

Polisvoorwaarden Inboedelverzekering en Polisvoorwaarden Opstalverzekering.

Depremievergelijker.nl, ook voor de voordeligste inboedelverzekering!

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven