Schroeien – Schroeischade en Inboedelverzekering

Schroeien is geen brand in de zin van de dekking van de inboedelverzekering. Wat verzekeringstechnisch onder dit begrip  wordt verstaan, leest u in dit artikel van de Depremievergelijker.nl

Wat is schroeien?

Volgens de dikke Van Dale wordt (o.a.) onder schroeien verstaan:

schroeien is aan de oppervlakte verbranden

Het eerbiedwaardige woordenboek geeft vervolgens wat voorbeelden, die aan wat ouder taalgebruik zijn ontleend:

  • een kip schroeien (zijn veerstoppels van de huid branden, afschroeien) en,
  • zeer sterk uitdrogen; de zon schroeide het lover…

Een goed voorbeeld is een kaars die is omgevallen op een massief houten tafelblad. Er zullen (aanvankelijk!) niet snel vlammen ontstaan (vereist om van brand te spreken) maar als u er tijdig bij bent, blijft er toch vaak een donkere plek over; het hout is geschroeid. Sommige textielsoorten vertonen bij aanraking met een heet voorwerp een zelfde type schroeischade. Ook zien we dit soort schaden bij bijvoorbeeld een aantal tapijtsoorten.
Deze schaden zijn aantal bijzonder vervelend. Een schroeiplek op je tafel, je parket of tapijt; je blijft er naar kijken. Met de juiste verzekering, zijn dit soort schaden meestal gedekt.

Schroeien en de inboedelverzekering

Verzekeringstechnisch is de uitkomst van het schroeiproces echter een schade, die weliswaar niet aan het begrip brand voldoet, maar waarvan de gevolgen onder de Extra Uitgebreide Inboedelverzekering en de Meest Uitgebreide Inboedelverzekering toch zijn gedekt.

Even praktisch….

Heeft u dus een Extra Uitgebreide of Meest Uitgebreide inboedelverzekering, dan bent u tegen dit soort schaden verzekerd. Als u daarentegen nog een Uitgebreide Inboedelverzekering heeft, hoe hoopgevend die naam ook moge zijn, dan vist u dus achter het net als inboedelgoederen als gevolg van schroeien beschadigd zijn geraakt.

Inboedelverzekeringen met dekking voor schroeischade vergelijkt u hier:

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u uw inboedelverzekering weer up to date brengen? Neemt u dan even contact met ons op.

Naar boven