Inboedelwaardemeter – Eenvoudig de waarde van je inboedel berekenen.

Met de Inboedelwaardemeter van Depremievergelijker.nl snel de te verzekeren waarde van uw inboedel berekenen.

De Inboedelwaardemeter is één van de handige rekenhulpen van Depremievergelijker.nl. Als er een nieuwe inboedelverzekering afgesloten wordt, moet je het verzekerde bedrag natuurlijk bepalen.
Maar hoe doe je dat…
De aankoopprijzen van alles in huis, dan maar bij elkaar optellen ? Dat is veel werk, héél veel werk. Om de waarde van de inboedel te berekenen, kan je ook gebruik maken van de Inboedelwaardemeter. Dat gaat een stuk sneller.

Met de inboedelwaardemeter bereken je eenvoudig de waarde van je inboedel

Welk bedrag moet je verzekeren voor je inboedelverzekering, om onderverzekering te voorkomen. Het verzekerde bedrag is met de inboedelwaardemeter heel snel te berekenen. Je moet slechts vijf vragen te beantwoorden en het te verzekeren bedrag verschijnt in beeld. Als je op die manier je inboedel verzekert, krijgt je van je inboedelverzekeraar de garantie, dat die nooit onderverzekering zal toepassen. Dus als bij schade blijkt, dat het berekende bedrag te laag is, wordt er geen korting op de schade-uitkering toegepast.

De waardemeter en inboedelverzekering

De inboedelwaardemeter gaat, zoals gezegd, voor het bepalen van de waarde van uw inboedel uit van een viertal vragen, waarvan de antwoorden vervolgens een behoorlijk betrouwbare uitkomst voor de te verzekeren inboedelwaarde opleveren. De inboedelmeter werkt met een puntensysteem en de vragen (ieder antwoord krijgt punten) luiden als volgt:

  1. leeftijd van de hoofdkostwinnaar
  2. samenstelling van het huishouden
  3. maandinkomen hoofdkostwinner
  4. oppervlakte van de woning

Het systeem van de inboedelwaardemeter bestaat al weer een aantal jaren en is steeds verder verfijnd. Zo is bijvoorbeeld de oppervlakte van uw woning sinds 1 januari 2008 aan de criteria toegevoegd. Er is door het Centrum Verzekeringsstatistiek onder 750 huishoudens diepgaand onderzoek verricht zodat er behoorlijk betrouwbare resultaten worden berekend. Zo is een uitputtende inventarisatielijst inboedel meestal overbodig om de inboedel goed te verzekeren.

Geeft deze meter altijd de juiste uitkomst?

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. En om de uitkomst van de berekende inboedelwaarde nog verder te verfijnen, krijg je nog wat extra vragen. Want misschien zijn er nog bijzondere omstandigheden. Het gaat daarbij dan om het volgende:

  • heeft u meer dan Euro 12.500,- aan audiovisuele apparatuur en computerapparatuur?
  • heeft u meer dan Euro 6.000,- aan lijfsieraden?
  • heeft u meer dan Euro 15.000,- bijzondere bezittingen?
  • heeft voor dan Euro 6.000,- huurdersbelang (dit zijn aard- en nagelvaste verbeteringen aan uw huurwoning zoals b.v. stucwerk, balkenplafond enz.)

U begrijpt dat dit soort (zeer individuele) zaken niet in de vier basiscriteria te vangen zijn. Daarom vraagt men daar apart naar. In toelichting op de inboedelwaardemeter, die u onder dit artikel kunt downloaden, vindt u meer informatie over deze bezittingen.

Heeft u deze bijzondere zaken  al apart verzekerd via bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering of computerverzekering, dan hoeft u ze uiteraard niet meer op te geven. Let u er overigens op, dat sommige computerpolissen, vooral die via winkels worden “verkocht” een beperkte duur hebben!

Garantie tegen onderverzekering

Maar wat, als bij schade de door u berekende inboedelwaarde toch te laag is? Dan komen verzekeraars met een klantvriendelijke oplossing. Want ze hebben zoveel vertrouwen in het systeem van de inboedelwaardemeter, dat de meesten je garanderen, dat er geen beroep op onderverzekering wordt gedaan. Houd er wel rekening mee, dat altijd maximaal de verzekerde som wordt uitgekeerd die uit de inboedelwaardemeter rolde. Ook al zou die te laag zijn vastgesteld met behulp van die meter. Blijf dus kritisch bij het gebruik van een inboedelwaardemeter.

Inboedelwaardemeter altijd veilig?

Het antwoord is eenvoudig: Neen. Er kunnen in jouw specifieke situatie altijd omstandigheden zijn waarmee de inboedelwaardemeter geen of onvoldoende rekening houdt. Zo hebben wij bijvoorbeeld grote bungalows gezien met maar heel, heel weinig meubelen en andere bezittingen. Door het grote vloeroppervlak van dit soort huizen, kwam er daarom een te hoge te verzekeren som naar boven via de inboedelwaardemeter.

Andersom overigens ook: kleinere woningen die zijn volgepakt met spulletjes. Of klanten die een grote erfenis ontvingen en daarmee een zeer kostbare inboedel aanschaften. Of verzamelingen waarvan de waarde veel te laag door een verzekerde wordt ingeschat. Een taxatie door deskundigen is dan bijzonder zinvol.

Staan de uitkomsten van de inboedelmeter naar uw gevoel door bijzondere omstandigheden in geen verhouding tot de werkelijkheid (de berekende inboedelwaarde is veel te laag of te hoog) neem dan even contact met ons op via Stel uw vraag.

Onze ervaring bij Depremievergelijker.nl tenslotte is, dat het systeem van de inboedelwaardemeter in het algemeen heel goed werkt. Weliswaar zien we wel eens erg hoge uitkomsten van de te verzekeren waarde, maar de oververzekering die dan ontstaat kost u weliswaar (wat) meer premie, maar voorkomt teleurstelling bij schade.

De waardemeter moet ook na vijf jaar opnieuw worden ingevuld.
Anders vervalt de garantie tegen onderverzekering.

(Zie uitspraak van het Kifid van maart 2022.

Zelf uw inboedelverzekering met inboedelwaardemeter vergelijken en berekenen?

Inboedelverzekering berekenen

Andere handige verzekeringslinks:

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven