Smelten en Inboedelverzekering

Smelten is geen brand in de zin van de dekking van de inboedelverzekering. Wat verzekeringstechnisch onder het begrip smelten wordt verstaan, leest u in dit artikel van de Depremievergelijker.nl

Wat is smelten voor de inboedelverzekering?

Volgens de dikke Van Dale wordt onder hieronder verstaan:

  • door middel van warmte vloeibaar geworden.

Die definitie wordt door inboedelverzekeraars letterlijk gevolgd.

Een kaars smelt, en tin smelt, en goud. Ook vele harde plastieksoorten smelten. Zodra de temperatuur maar hoog genoeg wordt, gebeurt dit met verscheidene stoffen. Deze stoffen worden vloeibaar en als de temperatuur weer daalt, nemen zij, afhankelijk van de aard van die stof, hun vaste vorm weer aan. Niets aan de hand dus zult u denken, maar die vaste vorm die weer aangenomen wordt, is dat nog wel de vorm die wij voor ogen hadden?

Neem nu bijvoorbeeld uw televisietoestel of uw stereo-installatie. Reken maar, dat die bij een felle uitslaade brand in uw woning echt zullen smelten doordat er vele harde plastiek componenten in verwerkt zijn. Nadat deze (na het vertrek van de brandweer!) hun vaste vorm weer hebben aangenomen, zal uw kostbare apparatuur er toch heel anders uitzien. Met andere woorden, er is weer een “vaste vorm” ontstaan, maar die vorm is vervormd. De apparatuur is na de brand vrijwel altijd totaal onbruikbaar geworden.

Als een inboedelverzekeraar dus zegt, dat smelten gedekt is, bedoelt men dus eigenlijk te zeggen, dat de gevolgen van het smeltproces verzekerd zijn. De blijvende vervorming dus, die maakt dat “het goed” niet meer de kenmerken vertoont, die wij ervan verwachten.

Let goed op de dekking van uw inboedelverzekering!

Heeft u een Extra Uitgebreide of Meest Uitgebreide inboedelverzekering, dan bent u tegen schade als gevolg van smelten verzekerd. Als u daarentegen nog een Uitgebreide Inboedelverzekering heeft, hoe hoopgevend die naam ook mag zijn, dan vist u dus achter het net. Inboedelgoederen die als gevolg van smeltprocessen onbruikbaar zijn geworden, zijn dan helaas niet verzekerd.

Inboedelverzekeringen met dekking tegen smelten vergelijkt u hier:

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u uw inboedelverzekering weer up to date brengen? Neemt u dan even contact met ons op over het onderwerp smelten en inboedelverzekering via Stel uw vraag.

 
 
Naar boven