Zengen en Inboedelverzekering

Zengen is geen brand in de zin van de dekking van de inboedelverzekering. Wat verzekeringstechnisch onder het begrip zengen wordt verstaan, leest u in dit artikel van de Depremievergelijker.nl

Wat is zengen?

Volgens de dikke Van Dale verstaat men onder zengen:

  • schroeien, licht branden

Die definitie wordt door inboedelverzekeraars gevolgd.

Het eerbiedwaardige woordenboek geeft vervolgens wat voorbeelden, die aan wat ouder taalgebruik zijn ontleend:

  • een kip zengen (zijn veerstoppels van de huid branden, afschroeien) en,
  • een zengende zon.

Het beste voorbeeld is echter, wanneer u een vlam of een heet voorwerp bij een dun plastiek boterhamzakje houdt. Dan ziet u het materiaal geen vlam vatten (vereiste om van brand te spreken!) maar het “verdwijnt” in hoog tempo. Daarbij laat het een kleine hoeveelheid zwart residu achter. Het zakje zengt dus gewoon weg.

Bij smelten ziet u het materiaal echt vloeibaar worden en, als de hittebron is weggenomen, weer stollen. Het blijft wat ons betreft een lastig onderscheid en wij nodigen taalkundigen en/of natuurkundigen  dan ook van harte uit om commentaar te geven. Verzekeringstechnisch is de uitkomst van het zengproces echter een schade die weliswaar niet aan het begrip brand voldoet, maar waarvan de gevolgen onder de Extra Uitgebreide Inboedelverzekering en de Meest Uitgebreide Inboedelverzekering toch zijn gedekt.

Even praktisch….
Heeft u dus een Extra Uitgebreide of Meest Uitgebreide inboedelverzekering, dan bent u tegen schade als gevolg van zengen verzekerd. Als u daarentegen nog een Uitgebreide Inboedelverzekering heeft, hoe hoopgevend die naam ook moge zijn, dan vist u dus achter het net als inboedelgoederen als gevolg van zengen onbruikbaar zijn geworden.

Inboedelverzekeringen met dekking tegen smelten vergelijkt u hier:

Hoe kan ik mijn inboedelverzekering voordeliger afsluiten?

De inboedelverzekering kan voordeliger worden afgesloten, als u die onderbrengt in een pakketverzekering. De premies die verzekeraars bieden, zijn doorgaans wat lager en, u kunt ook pakketkorting opbouwen die kan oplopen tot 7 % of meer.

  • Een offerte voor een pakketverzekering vraagt u hier direct op: offerte verzekeringspakket.

Waar vind ik meer meer informatie over de dekking op de inboedelverzekering zoals zengen?

Meer informatie over wat er precies gedekt is op een inboedelverzekering, kunt u hier vinden:

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u uw inboedelverzekering weer up to date brengen? Neemt u dan even contact met ons op over het onderwerp zengen en inboedelverzekering via Stel uw vraag.

 
Naar boven