Glasverzekering
Een glasverzekering is toch nog niet zo simpel.
De glasverzekering voor woonhuizen kan met een aparte polis worden gesloten, maar maakt meestal deel uit van de opstalverzekering of de inboedelverzekering binnen uw verzekeringspakket. Wat verzekert u eigenlijk met deze dekking en, belangrijker, wat verzekert u niet?
Verzekerd is het glas behorende tot de op het polisblad omschreven woning, dienende tot lichtdoorlating of afsluiting, alsmede kunststof lichtkoepels en dakramen. De verzekering geschiedt tegen schade door breuk veroorzaakt door een onzekere gebeurtenis. De kosten van noodvoorzieningen zijn tevens onder deze verzekering begrepen.
Dat het glas bestemd moet zijn voor lichtdoorlating is hier wel van belang. Wij zagen eens een schade die was ontstaan aan een “muur” van glazen bouwelementen (ter grootte van een baksteen) die aan een zijde weer waren beplakt met een donkere folie. Het geheel diende als “decoratie” maar u begrijpt dat de hele glazen constructie niet voldeed aan de definitie van glas in de meeste polissen. De constructie had hier opgenomen moeten zijn in de herbouwwaarde van het pand terwijl er stilzwijgend vanuit was gegaan dat de glasverzekering voor dekking zorgde. Alle narigheid leverde ons een nieuwe verzekerde op, maar plezierig was het natuurlijk allemaal niet. Let u daar dus even goed op in uw huis en vraag ons eventueel om advies.
De aanvullende dekkingen gelden overigens niet voor glasschade. U moet daarbij bijvoorbeeld denken aan de 10 0/0 overdekking die sommige inboedel- en opstalpolissen bieden bij schade.
Doorgaans niet gedekt is schade:
1. aan versieringen op ruiten, waaronder begrepen etswerk;
2. aan ruiten in windschermen, balkon- en terreinafscheidingen;
3. aan ruiten van gebrandschilderd glas;
4. door eigen gebrek bij glas in lood, draadglas en kunststof lichtkoepels en dakramen;
5. ontstaan tijdens het (ver)plaatsen of bewerken van het glas of tijdens aan- en verbouw van het woonhuis of zolang dit leegstaat.
In geval van breuk van ruiten zal de maatschappij het gebroken glas zo spoedig mogelijk door ander glas van dezelfde soort en kwaliteit laten vervangen dan wel – dit ter keuze van de maatschappij – de kostprijs van het glas vermeerderd met de inzetkosten in geld vergoeden. Vaak is men als verzekerde echter bevoegd ingeval van breuk van enkelwandige ruiten van onbewerkt vlakglas, kleiner dan 4 m2, deze te laten vervangen door ruiten van dezelfde soort en kwaliteit.
Vallen bepaalde ruiten zoals hierboven genoemd, buiten uw lopende glasverzekering? Neemt u dan even contact met ons op via Stel uw vraag. Wij zullen dan, afhankelijk van de situatie, ons best doen om toch een oplossing voor u te vinden.
Zelf verzekeringen berekenen en vergelijken met glasdekking? Klik dan hier:
Woonhuisverzekering Berekenen en Vergelijken