Welke waarde moet ik voor mijn huis verzekeren

Welke waarde moet ik verzekeren voor mijn huis?

U heeft een een huis gekocht en dat huis moet verzekerd worden. Maar hoe bepaal je, voor welk bedrag? Voor de koopprijs? Of de WOZ-waarde? En moet de grond ook verzekerd worden?
Allemaal niet! Voor de opstalverzekering, ook wel de woonhuisverzekering genoemd, geldt de zogenaamde herbouwwaarde. Hoe u de waarde voor het verzekeren van uw huis goed kan bepalen, leest u in dit artikel.

De herbouwwaarde, wat is dat, en hoe stel je die vast?

De herbouwwaarde is de waarde, die u voor uw huis met verzekeren, en die wordt dan ook de verzekerde som op uw woonhuisverzekering. Deze te verzekeren waarde wordt als volgt vastgesteld:

de inhoud van het huis in m³  X de herbouwprijs per m³

Welke waarde u moet verzekeren voor uw huis, hangt dus af van de grootte, en de prijs die een aannemer zou berekenen per m³ (van die grootte dus) om volledig nieuw te herbouwen.

Het bepalen van de inhoud in m³ van uw huis.

Het is dus zaak, om eerst te bepalen wat de inhoud van uw huis is. We moeten misschien weer even terug naar school: een kubieke meter (m³) is de lengte maal de breedte, maal de hoogte. Afhankelijk van het type huis, kan dit moeilijker zijn dan het lijkt, maar er zijn goede hulpmiddelen. Het is niet al te ingewikkeld voor veel huizen die we in Nederland kennen.

Tot de dakrand zal dat niet veel problemen opleveren. U bent dus al goed op weg om te bepalen welk waarde u voor uw huis moet verzekeren. Echter, dan komt het dak… en hoe gaat het dan? Daarvoor heb ik hieronder een aantal handige voorbeelden opgenomen. Ga ook niet tot op de millimeter te werk. U kunt na afloop (voor de zekerheid) ook nog enigszins naar boven afronden. Het gaat overigens om de buitenmaten

Inhoud Huis Berekenen per m3

Als u nu het aantal m3 inhoud heeft berekend, gaan we snel verder.

Wat is de prijs per m3 van mijn huis

De prijs per m3 voor de herbouwwaarde van uw huis hangt af van het type woning. en ook daar bestaat weer een handige tabel voor die jaarlijks wordt herzien. Onderstaand de prijzen voor 2016.

Herbouwwaarde Woonhuizen per m3 voor 2016

RijtjeshuisTwee onder één kapVrijstaandHoogbouw t/m 4 bouwlagenHoogbouw vanaf 5 t/m 8 bouwlagen
Cat. I Euro 555,- per m3Cat. II Euro 605 per m3Cat. III Euro 780 m3Cat. IV Euro 610 m3Cat. V Euro 515 m3

Bij de moderne opstalverzekeringen binnen onze pakketverzekering, wordt de te verzekeren waarde meestal al automatisch voor u berekend.

Naar boven