Rechtsbijstandsverzekering? Voor een vakantie?

06 juni 2016 door

Rechtsbijstandsverzekering en vakantieDe rechtsbijstandsverzekering wordt nogal eens aangesproken voor problemen en conflicten die zijn ontstaan tijdens, of zelfs voor de vakantie. Het hotel, de camping of het huisje viel behoorlijk tegen, reissommen die niet klopten, geen hulp bij ziekte, onhygiënische toestanden; ik heb het allemaal al meegemaakt, deze ellende die mijn klanten doormaakten. Daarom, een rechtsbijstandsverzekering voor een vakantie? Dat zou toch niet nodig moeten zijn….Helaas gaat het niet altijd goed met die vakanties.

Rechtsbijstandsverzekering vaak nodig in de harde reiswereld.

Tegenwoordig boeken heel veel mensen hun vakantie op het internet. En daar vliegen de aanbiedingen je om de oren. Al lekker in de stemming, dreig je steeds minder kritisch te worden. De prachtige foto’s, de heerlijke luxe, de mooie beloften en dan die prijzen…soms krijg je bijna geld toe. als je maar snel boekt, want…op=op.
De reiswereld echter, is een enorme industrie geworden waar honderden miljoenen in om gaan. Met gelikte marketingcampagnes, lokkertjes en prachtige vooruitzichten. De strijd om de reiziger is enorm.
Daar is op zich niets mis mee, maar er doen helaas ook partijen mee, die het allemaal niet zo nauw nemen met de regeltjes . De belangen van consument doen er niet zoveel toe. Eerst boeken!

Vakantie, waar op te letten met boeken

Aan de hand van een aantal valkuilen bij het boeken van een vakantie, wil ik duidelijk maken waar je nu echt alert op moet zijn. Het waren allemaal conflicten waarbij de rechtsbijstandsverzekering werd ingeschakeld bij Depremievergelijker.

Regel 1: koop geen sprookje:

als het allemaal te mooi is om waar te zijn, is het vaak niet waar.

Echt, houd die regel in het achterhoofd. Want die blijkt helaas iedere keer als het mis gaat, te kloppen. Het zou niet zo moeten zijn, dat de rechtsbijstandsverzekering later moet worden aangesproken, omdat het bij het boeken van uw vakantie al misgaat. Een hotel met 5 sterren, een gratis Mercedes tijdens het verblijf, onbeperkt eten en drinken voor een prijs van Euro 300,- voor tien dagen…enfin…je snapt het.

Regel 2: controleer (dus) de partij die de reis aanbiedt:

  • is het een buitenlandse touroperator of een Nederlandse; dus welk recht is er van toepassing(!)
  • zijn er ervaringen van anderen op het internet te vinden;
  • staat er een KvK -nummer op de site van de aanbieder;
  • wordt de reis ook door anderen aangeboden, en zijn er dan  onverklaarbare prijsverschillen;
  • is de aangeboden locatie zelf ook op internet te vinden?
  • en, zeer belangrijk, is de aanbieder aangesloten bij de SGR of ANVR(!)

Regel 3: Wees niet te snel met het echt boeken van de vakantie:

Eenmaal geklikt op “ja, ik wil” om het zomaar te zeggen betekent, dat u echt een reisovereenkomst bent aangegaan(!) en daar blijken niet alle mensen bij stil te staan.

Een rechtsbijstandsverzekering voor een vakantie bleek daar al vaak nuttig te zijn, omdat veel van mijn klanten dachten, dat ze “zo weer vanaf konden” De prijs viel toch wat tegen, het was niet gelijk duidelijk welke extra kosten er nog bij kwamen, elders bleek het toch voordeliger of mooier enzovoorts.

Bij sommige touroperators krijg je nog een etmaal de tijd om te annuleren, maar vaak is dit niet zo. Wees er dus van overtuigd dat alles wat je verwacht, duidelijk wordt meegeleverd en de reissom duidelijk is. Pas er ook voor op, dat er niet allerlei extra diensten in het boekingsproces automatisch “aan staan” Denk hierbij aan extra (reis)verzekeringen, excursies, afkoop eigen risico’s en allerlei andere niet gewenste zaken.

Overweeg daarom om altijd recht te hebben op juridische hulp bij problemen tijdens (en voor!) uw reis, een goede rechtsbijstandsverzekering voor een vakantie af te sluiten. Het blijkt helaas nog steeds geen overbodige luxe.

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven