Reisverzekering en annuleringsverzekering en Corona, gaat dat samen?

29 april 2021 door
Reisverzekering en annuleringsverzekering en Corona, gaat dat samen?

De reisverzekering en annuleringsverzekering en Corona, er is al veel over geschreven. De media verspreidden veel verschillende berichten. Ik zag koppen als “Covid maakt een einde aan de reisverzekering”
En “Verzekeraars weigeren een annuleringsverzekering vanwege Corona” en daarom zou het boeken van een reis riskant zijn. Wat is er nu waar, en wat is echt onzin.

Reis- en annuleringsverzekeringen, ook voor verzekeraars een probleem.

Het Coronavirus heeft ons echt overvallen. Achteraf zou blijken, dat er eind 2019 al de nodige aanwijzingen waren. Maar dat de ziekte in zo’n tempo om zich heen zou grijpen, was nog niet bekend. De reisverzekering en de annuleringsverzekering en Corona, het begon steeds meer een onmogelijke combinatie te worden.
In de polisvoorwaarden van veel reisverzekeraars, was natuurlijk niets over Corona/Covid-19 opgenomen. Veel reizigers konden daarom nog met succes een beroep doen op hun annuleringsverzekering en/of reisverzekering.
Toen de ernst van de situatie duidelijk werd, begonnen vele verzekeraars alles uit te sluiten, wat ook maar een beetje met Corona te maken had.
Daarbij kwam, dat landen er vaak een eigen beleid op na hielden. Ook over de verschillende kleurcodes, die de situatie rond het coronavirus moesten aangeven, was eerst nog geen overeenstemming.
De reisverzekering en annuleringsverzekering en Corona, het leek elkaar volledig uit te sluiten.

U moet reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen even goed uit elkaar houden.

Inmiddels hebben reisverzekeraars meer zicht gekregen op de situatie in de wereld rond het virus. Een annuleringsverzekering afsluiten, voor een reis naar gebied met code rood, blijft natuurlijk onmogelijk.
Maar stel, dat u zelf Covid krijgt voor uw vertrek. Is er dan dekking op de annuleringsverzekering? Of als in het land van bestemming, de kleurcodering wijzigt naar oranje of rood? Hoe zit het dan?
Het antwoord op de eerste vraag is “JA” en op de tweede vraag “NEEN” En zo begint de reisverzekering en annuleringsverzekering in combinatie met Corona een ingewikkelde zaal te worden.

Voor reisverzekeringen is er géén dekking, als u voor vertrek Corona krijgt. Maar als u op de bestemming Corona krijgt, worden dan de extra verblijfskosten vergoed?
Dat hangt weer af van de kleurcode van het land of de regio. U ziet, het wordt behoorlijk lastig. Reisverzekeraar Allianz heeft een bijzonder handig overzicht gemaakt over de dekkingen op reis- en annuleringsverzekeringen bij Corona.
Mocht u er vragen over hebben, dan adviseer ik u graag.

Naar boven