Flink geklust in coronatijd? Voorkom onderverzekering!

05 oktober 2021 door
Voorkom onderverzekering op de woonhuisverzekering naar een flinke klus.

Voorkom onderverzekering op uw opstalverzekering. Met deze wat dreigende boodschap, kwam verzekeringsmakelaar AON in juni van dit jaar, want veel mensen hebben flink geklust in Coronatijd. De mensen moeten dus weer méér verzekeren, zo was mijn eerste gedachte. Maar dat was toch niet helemaal terecht. Onderverzekering op uw opstalverzekering kan inderdaad wel degelijk optreden na al het verbouwen en opknappen van uw huis. Dat bleek, toen ik wat meer cijfers onder ogen kreeg. Cijfers over de enorme omvang van alle kluswerkzaamheden.

Onderverzekering op uw opstalverzekering na een flinke klus is snel een feit.

In Coronatijd sloeg de verveling in veel huishoudens behoorlijk toe. Allerlei klusjes die al lang moesten worden gedaan, werd nu aangepakt. In mijn eigen woonplaats, Bergen op Zoom, hoorde ik al van lange rijen auto’s met aanhangertjes voor de milieustraat. De mensen waren kennelijk flink aan het opruimen. Het CBS meldde omzetstijgingen van bouwmarkten van meer dan 25% in de maanden maart en april dan in het jaar ervoor.

Ook van klanten met een klusbedrijf, en van schilders en loodgieters hoorde ik, dat ze het werk plotseling nauwelijks nog aankonden. Daarbij bleek het vaak niet om karweitjes, maar om behoorlijke klussen te gaan, tot behoorlijke verbouwingen toe. Wat moest je anders, nu je toch nergens heen kan, zo dachten velen. Onderverzekering op uw woonhuisverzekering treedt natuurlijk niet snel op na het schilderen van een paar muren. Maar een uitbouw, zonnepanelen, een dure nieuwe keuken, of luxe dakkapel, kan natuurlijk behoorlijk kostbaar zijn. En wie denkt er dan aan de woonhuisverzekering?

Bij oudere woonhuisverzekeringen, is de kans op een te laag verzekerd bedrag reëel.

Onderverzekering op de opstalverzekering dreigt eigenlijk alleen bij oudere polissen. Dus als die verzekeringen al langer dan vijf jaar tot 7 jaar geleden zijn afgesloten. Meestal stelde men de waarde die verzekerd moest worden, vast met de zogenaamde herbouwwaardemeter. Daar rolde een verzekerd bedrag uit, en dan kreeg je gelijk een (tijdelijke) garantie tegen onderverzekering bij. Vaak verlopen die termijnen echter. Vaak denkt niemand er aan, om weer een nieuwe waardemeter in te vullen. Na een periode van bijvoorbeeld vijf jaar, verloopt de garantie tegen onderverzekering dan.

Door alle verbeteringen en verfraaiingen kan de herbouwwaarde van uw woning echter behoorlijk gestegen zijn. En is het verzekerde bedrag dus te laag geworden. En dan ontstaat dus onderverzekering op uw opstalverzekering. Daar heb je niet alleen last van als het hele pand verloren gaat, maar ook bij kleinere schaden. Verzekeraar keren dan bij schade minder uit.

Als er onlangs zonnepanelen zijn geplaatst is het helemaal oppassen, want die zijn vaak niet automatisch meeverzekerd. 

AON had dus toch een punt met de waarschuwing in juni 2021.

Hoe voorkom onderverzekering op de woonhuisverzekering?

Om “gedoe” met herbouwwaardemeters, en discussies over het te verzekeren bedrag voor uw opstal te voorkomen, is het raadzaam om uw opstalverzekering te (laten) moderniseren. Het is al geruime tijd mogelijk om een verzekering af te sluiten, waarbij de garantie tegen onderverzekering al automatisch opgenomen is. Geen ingewikkelde berekeningen meer om de herbouwwaarde te bepalen, maar hooguit vijf vragen, die de verzekeraar stelt om de verzekerde som vast te stellen. Nieuwe technieken, zoals het gebruik van Big Data helpen daarbij. De kans dat u door een flinke verbouwingsklus door onderverzekering op uw opstalverzekering getroffen wordt, is dan een stuk kleiner.

Ik adviseer u er graag over. Vraag hier een offerte voor uw verzekeringspakket aan voor een moderne woonhuisverzekering. Dan zoeken we samen naar de beste oplossing.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven