Transportverzekering Eigen Vervoer

Transportverzekering Eigen Vervoer vaak vergeten bij de bedrijfswagen.


Een bestelautoverzekering wordt vaak met de nodige zorg afgesloten. Het betreft toch vaak een hele investering, en die moet goed verzekerd worden. Aan een transportverzekering voor de lading die vervoerd wordt, wordt vervolgens vaak niet meer gedacht. Dat kan bij een schade, zoals bijvoorbeeld een aanrijding, brand of diefstal, dan alsnog een flinke strop opleveren. Daarvoor is er de Transportverzekering Eigen Vervoer, ook wel de Eigen Vervoerdersverzekering genoemd. Ik zal de belangrijkste punten van deze belangrijke dekking hieronder behandelen.

 1. Welke goederen verzekert u met de transportverzekering Eigen Vervoer;
 2. Wat wordt er precies verzekerd met deze Eigen Vervoerdersverzekering;
 3. Waar worden de goederen verzekerd, kortom: het dekkingsgebied;
 4. Wat krijgt u vergoed na een (gedekte) schade;
 5. Wat kost een goede Transportverzekering Eigen Vervoer.
 6. Direct een Bestelautoverzekering berekenen en vergelijken met de dekking transport?

Zoals u zult zien, is een goede Transportverzekering Eigen Vervoer zondermeer zinvol. Een bestelauto is geen personenauto; er worden immers zaken mee vervoerd en die moeten ook verzekerd zijn. Een dergelijke dekking voorkomt veel frustratie bij schade.

1. Welke goederen verzekert u met de transportverzekering Eigen Vervoer

U moet daarbij denken aan uw gereedschappen en eventuele (bouw)materialen voor bijvoorbeeld installateurs, aannemers, schilders hoveniers, klusbedrijven enz. Maar ook winkeliers zoals de bakker, de slager, de slijter of computerreparateurs hebben baat bij een goede Transportverzekering Eigen Vervoer. Als de lading die u vervoert dus doorgaans een behoorlijke waarde heeft, is deze verzekering belangrijk. Terug

2. Wat wordt er precies verzekerd met deze Eigen Vervoerdersverzekering

Uiteraard verschillen de voorwaarden per maatschappij, maar doorgaans zijn de volgende evenementen gedekt:

 • diefstal en vandalisme (of een poging daartoe) Vaak wordt daarbij wel bepaald, dat er braak aan de auto vooraf gegaan moet zijn, en dat de auto deugdelijk afgesloten was. Of, dat er sprake is van diefstal van het gehele vervoermiddel zelf.
 • bederf van de vervoerde goederen door het uitvallen van, of een storing in, de koel/vriesinstallatie;
 • en verder: onverschillig welke andere oorzaak dan ook; het is dus bijna een All-risks-dekking. Denkt u aan brand en blikseminslag,  aanrijdingen, waterschade, storm enz. Het is dus een buitengewoon uitgebreide dekking.
 • ook schaden gedurende het laden en lossen is verzekerd (!)

Voor zeer diefstalgevoelige zaken zoals bijvoorbeeld computers, foto- en filmapparatuur, navigatiesystemen en andere soortgelijke goederen kunnen afzonderlijke eisen gelden. Deze moeten bijvoorbeeld in een afgesloten kofferbak of geblindeerde laadruimte (dus buiten het zicht) opgeborgen zijn, en er moet braak zijn. Dat is dus enig maatwerk bij het verzekeren. Natuurlijk zijn er ook bepaalde gebeurtenissen NIET gedekt zoals bijvoorbeeld opzet, handelsverboden op de vervoerde goederen, normale slijtage enz  Ik verwijs daarbij naar bijgaand voorbeeld van de polisvoorwaarden van verzekeraar ASR  van de Transportverzekering. Terug

3. Waar worden de goederen verzekerd, kortom: het dekkingsgebied

Ook even iets om op te letten. Het kan alleen Nederland zijn, of de Benelux (soms uitgebreid met Duitsland) Bij Depremievergelijker.nl streef ik echter altijd naar een dekking voor alle landen van de EU (inclusief Zwitserland en Noorwegen) Je weet immers nooit precies bij voorbaat al, waar het werk ligt. En dan moet je niet aan een transportverzekering hoeven te denken. Terug

4. Wat krijgt u vergoed na een (gedekte) schade

We moeten hier even onderscheid maken tussen goederen voor de verkoop of als deze voor eigen gebruik zijn, zoals bijvoorbeeld gereedschappen.

Bij totaal verlies:

 • goederen voor de verkoop, maar nog niet verkocht: de waarde volgens de inkoopfactuur. Vaak wordt deze waarde zelfs nog verhoogd met een percentage voor de winst die u bij verkoop gemaakt zou hebben (vaak tot een maximum van 20%)
 • goederen voor de verkoop, maar al wel verkocht: de waarde van uw verkoopfactuur;
 • Als er geen factuur is, of het betreft eigen inventaris: de dagwaarde.

Bij beschadiging:

 • de reparatiekosten (echter nooit meer dan de schade bij totaal verlies.

Ook nog van belang:

 • de maximale vergoeding is het verzekerde bedrag op de polis 9bijvoorbeeld Euro 5.000,-
 • de waarde van eventuele restanten wordt van het schadebedrag afgetrokken;
 • er wordt geen beroep gedaan op onderverzekering. Terug

5. Wat kost een goede Transportverzekering Eigen Vervoer

De kosten voor een goede transportverzekeringen zijn eigenlijk bescheiden te noemen. Voor verreweg de meeste beroepen, heeft u voor rond de Euro 8,50,- per maand al de bovengenoemde uitgebreide dekking.
Het verzekerd bedrag is dan Euro 5.000,- Het eigen risico per gebeurtenis bedraagt doorgaans ook Euro 100,-

Een hoger verzekerd bedragen zoals bijvoorbeeld Euro 10.000,- komt op zo’n 12.50 per maand.
Dan worden er wel eisen gesteld aan de beveiliging van de auto en komt de volgende clausule op de polis:

Eigen risico diefstal en/of vandalisme:
in geval van diefstal en/of vandalisme geldt een eigen risico van € 1.000,- wanneer het vervoermiddel niet minimaal is uitgerust met een VbV/SCM klasse 2 diefstalbeveiligingssysteem dat op het moment van de diefstal en/of vandalisme in werking is gesteld en het vervoermiddel is voorzien van een geblindeerde laadruimte.

6. Direct een Bestelautoverzekering berekenen en vergelijken met de dekking transport?

Deze bijzondere transportdekking voor u, als eigenaar van een bestelwagen, wordt geplaatst op de polis van uw bestelautoverzekering. Als direct een premie wilt zien uw bestelauto inclusief de transportverzekering voor de goederen die u vervoert, vraag dan direct een offerte aan. Ik verzeker u van een zeer scherpe premie met transportdekking. Terug

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Naar boven