Eigenaarsbelang en de opstalverzekering
Het eigenaarsbelang en de opstalverzekering zijn belangrijke begrippen, als u eigenaar bent van een appartement. De Vereniging van Eigenaars (VvE) verzekert het appartementencomplex zelf. En wel met een opstalverzekering, die de vereniging afsluit op naam van deze VvE. Maar bent u er dan zelf ook? Als individuele appartementseigenaar? Het antwoord op die vraag is vaak: Neen.
Bijna iedereen die aan appartement koopt, richt dit naar eigen wensen in. Maar als dit ook bouwkundige veranderingen zijn, moet u gaan oppassen met uw verzekeringen. Deze bouwkundige veranderingen namelijk, maken deel uit van het gebouw. Ze horen immers niet bij uw inboedel. Ik zal in dit artikel kort op de volgende punten ingaan:
- Wat wordt met eigenaarsbelang en de opstalverzekering bedoeld?
- Aan wat voor zaken moet ik denken, die onder het eigenaarsbelang vallen?
- Op welke verzekering kan ik mijn eigenaarsbelang verzekeren?
- Waar tegen zijn de zaken die onder het eigenarenbelang vallen, verzekerd?
- Wat kost het?
1. Wat houdt eigenaarsbelang precies in.
Net zoals huurders er attent op moeten zijn, dat zij zelf allerlei verbeteringen en veranderingen aan de gehuurde woning moeten verzekeren, het zogenaamde huurdersbelang, zo moeten ook appartementseigenaren zich hiervan bewust zijn.
De VVE verzekert het gebouw waarin de appartementen gevestigd zijn, maar doorgaans niets méér. Als u in uw appartement later zelf allerlei zaken verandert en verbetert, vallen deze (vaak kostbare) zaken meestal niet onder de VvE-verzekering die de Vereniging van Eigenaren heeft afgesloten. Deze polis immers, verzekert de herbouwwaarde van het gebouw zoals die bij oplevering van toepassing was. En daar vallen de zaken die u zelf voor eigen rekening verandert aan uw appartement, dus niet onder. Dat is het eigenarenbelang. Bij sommige verzekeraars wordt het eigenarenbelang ook wel “interieurverbetering” genoemd.
2. Aan wat voor zaken moet ik denken, die onder het eigenaarsbelang vallen?
U moet daarbij denken aan bijvoorbeeld een luxere keuken en/of luxer sanitair. Of wandafwerking van een aanzienlijk duurdere kwaliteit, gelijmde (parket)vloeren, een scheidingsmuur om een ruimte op te delen enz. Om deze zaken goed te verzekeren, doet u er verstandig aan om de waarde hiervan goed te bepalen, en als eigenaarsbelang aan te melden bij een verzekeraar.
3. Op welke verzekering kan ik mijn eigenaarsbelang verzekeren?
Soms zijn er mogelijkheden om het eigenaarsbelang op uw inboedelverzekering te laten aanteken of, u sluit er een aparte verzekering voor. Vraagt u Depremievergelijker.nl gerust om advies.
4. Waar tegen zijn de zaken die onder het eigenarenbelang vallen, verzekerd?
Er zijn vele soorten dekkingen, maar tegenwoordig mag u toch minimaal uitgaan van de Extra uitgebreide dekking, net als uw inboedelverzekering en de opstalverzekering van de VVE. Daar vallen evenementen onder als brand, ontploffing, blikseminslag, diefstal, een aantal vormen van waterschade enz. Er zijn ook nog de zogenaamde Meest uitgebreide Voorwaarden die praktisch neerkomen op een All Risksdekking. Het hangt sterk van de gekozen verzekeraar af, maar Depremievergelijker.nl heeft er uitstekende mogelijkheden voor.
5. Aan welke premie moet ik denken voor een goede verzekering van het eigenaarsbelang?
De premie voor de Meest Uitgebreide dekking bedraagt ca. € 2.10,- per duizend Euro die u verzekerd. Dit is weliswaar exclusief 21% assurantiebelasting, maar deze premies vallen dus heel erg mee.
Wordt deze dekking meeverzekerd op onze VvE-verzekering, interieurverbetering genoemd, dan is dat aanzienlijk voordeliger. U komt dan hooguit op € 0,50 per duizend Euro verzekerd bedrag.