Zorgverzekering en werelddekking voorbij?

02 juni 2016 door
Werelddekking Zorgverzekering

De zorgverzekering is weer eens onderwerp van gesprek, deze keer over de vraag of Nederlandse zorgverzekeringen wel werelddekking moeten blijven bieden. Alleen Europa zou voldoende zijn…
Het kabinet overweegt om deze dekking te schrappen om allerlei redenen. Voorts, en zou dat niet de echte reden zijn, kan men er dan weer zestig miljoen euro op besparen.
Zo vallen er steeds meer zekerheden weg en de vraag is, of besparingen niet uit meer efficiëntie in de zorgindustrie moeten komen. Dit, in plaats vanuit het steeds meer versoberen van de zorgverzekering.

Zorgverzekering moet altijd zekerheid bieden, dus werelddekking!

Werelddekking op zorgverzekeringen is altijd vanzelfsprekend geweest. Weliswaar met de beperking, dat de zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Voor de zorgkosten in het buitenland namelijk, betaalt de verzekeraar niet meer, dan de Nederlandse prijzen. Maar, er is tenminste dekking.
Heel veel mensen moeten voor hun werk de wereld over. Om bijvoorbeeld over het aantal vakantiegangers, werkstudenten, en vrijwilligers nog maar te zwijgen. Als die mensen buiten Europa niet meer verzekerd zouden zijn, wat dan?
De vraag die in deze discussie wordt gesteld, of de rest van Nederland voor al die reisjes zou moeten opdraaien. Maar daarmee wordt de solidariteit wel behoorlijk ondermijnd naar mijn idee.
De ziektekostenverzekering immers, beschouwen we toch altijd als een groot goed voor ons allen.
En, bestemd voor iedereen. Jong of oud, gezond of niet gezond, man of vrouw, een gevaarlijk beroep of niet, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Laten we dat, in een tijd waarin zo langzamerhand alles verandert, zo houden.

Nog meer ingewikkelde verzekeringen naast de zorgverzekering?

Nog meer ingewikkelde constructies op reisverzekeringen en eventueel aanvullende zorgverzekeringen zullen het gevolg zijn, als de politiek de werelddekking afschaft. En weer meer premiekosten natuurlijk!
Er zullen waarschijnlijk “aanvullende pakketten” per land komen. Dus weer heel verschillende premies al naar gelang het land, waar je heen gaat. Maar hopen, dat je niet teveel landen in één keer bezoekt…

Ik voorzie ook weer concurrentie op dit vlak tussen verzekeraars. Met alle onduidelijkheid voor de consument van dien.
Bij de één verzeker je Amerika mee voor € 100,- en bij de ander voor € 80,- Maar bij een goedkopere dekking, sluit zo’n verzekeraar dan zijn bijvoorbeeld wel weer bepaalde behandelingen, of ziekenhuizen, of dokters (enzovoorts) uit.
Een nieuw oerwoud aan polissen, bureaucratie en regeltjes ligt op de loer. Positief is wel, dat ook de verzekeraars niet staan te juichen bij deze plannen.

En, wat is het volgend? Wat gaan we vervolgens in de toekomst ook niet meer verzekeren….

Rokers, sporters met net iets teveel blessures, mensen met gevaarlijke beroepen? Ik hoop dat de politiek andere manieren vindt om te besparen. Tornen aan de werelddekking op de zorgverzekering is geen goed idee, omdat die verzekering er voor ons allen dient te zijn.

Kees van den Berg

avatar
Kees van den Berg was een aantal jaren inspecteur bij Delta Lloyd. Vanaf 1988 is hij onafhankelijk assurantieadviseur. Verzekeren op internet is snel gegroeid, maar consumenten en ondernemers missen vaak het menselijke contact. Depremievergelijker.nl is daarom een gewoon “ouderwets” assurantiekantoor gebleven. Met de persoonlijke service van vroeger, en de digitale techniek van nu.
Depremievergelijker.nl
Average rating:  
 0 reviews
Naar boven